NPÚ: Obnova areálu kostela sv. Petra a Pavla a Soběnicích

01.05.2018 8:21

Areál byl ještě v roce 2008 v havarijním stavu a Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ústí nad Labem podalo podnět k návrhu opatření vedoucí k nápravě stávajícího stavu. Areál kostela sv. Petra a Pavla v Soběnicích byl zařazen mezi nejohroženější nemovité kulturní památky a jeho plánovaná rekonstrukce, včetně návratu „do života“, byla nezbytná...

NPÚ: Obnova areálu kostela sv. Petra a Pavla a Soběnicích
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V roce 2010 přešel areál kostela z majetku církve do majetku obce Liběšice a od roku 2012 byl areál kostela zařazen do Programu záchrany architektonického dědictví MK ČR, ze kterého od té doby čerpá finanční prostředky na obnovu.

V roce 2017 byly dokončeny exteriéry kostela včetně ohradní zdi s bránou a brankou. V letošním roce bude dokončen interiér kostela, budou doplněny a opraveny vnitřní dveře, opravena kruchta, schodiště a podlaha, a budou obnoveny vnitřní omítky. Kostel bude využit nejen pro církevní obřady, ale také pro kulturní a společenské akce.

Kostel sv. Petra a Pavla v Soběnicích je barokní stavba z let 1693–1698, vystavěná G. Broggiem. Jedná se o podélnou jednolodní stavba s odsazeným pravoúhlým presbytářem s nízkými přístavky po stranách a s hranolovou věží (z roku 1816) v západním průčelí. Fasáda kostela je zdobená lizénami, okna jsou segmentově zaklenutá. Krov kostela je tvořen vaznicovou soustavou ležaté stolice, krytinou je bobrovka. Areál kostela sv. Petra a Pavla v Soběnicích, st. p. 68, je nemovitou kulturní památkou evidovanou Ústředním seznamu kulturních památek ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…