NPÚ: Památky se na Velký pátek probudí do nové sezony, bude ve znamení šlechtické diplomacie

20.03.2018 18:06

Hrady, zámky a další památky ve správě Národního památkového ústavu zahájí 30. března sezonu, v níž se vydávají po stopách šlechty českých zemí v evropské diplomacii.

NPÚ: Památky se na Velký pátek probudí do nové sezony, bude ve znamení šlechtické diplomacie
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

„Brány celé stovky památek ve správě NPÚ se letos návštěvníkům otevírají na Velký pátek, tedy v den, kdy se podle lidových pověstí otevírají poklady. Věřím, že návštěvníci si k těm našim pokladům budou nacházet cestu po celý rok,“ zve k návštěvě generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková. Na čtyřiceti památkových objektech budou probíhat výstavy a doprovodné programy zaměřené na šlechtické rody proslavené diplomatickým působením.

Letošní rok šlechtické diplomacie připomene významné šlechtické rody, které svojí zahraniční politikou ovlivnily evropské a světové dějiny. „Rok šlechty českých zemí v evropské diplomacii je dalším dílem ze série dlouhodobého a veřejností oblíbeného projektu Po stopách šlechtických rodů, ve kterém se snažíme návštěvníkům nabídnout podnětná témata z naší historie ve spojitosti s někdejšími sídly šlechtických rodů. Letos se navíc připojujeme k probíhajícímu Evropskému roku kulturního dědictví,“ připomíná Goryczková.

Rok věnovaný připomínce šlechtické diplomacie bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 22. března v Černínském paláci. Vzhledem k zaměření projektu, oficiálně nazvaného Šlechta českých zemí v evropské diplomacii, proběhne souběžně jeho evropské zahájení v Bruselu, dějišti významných historických a diplomatických událostí a centru současné evropské diplomacie.

Šlechtickou diplomacii připomenou výstavy, komentované prohlídy i nové expozice

Na čtyřiceti památkových objektech v průběhu celého roku proběhnou výstavy a doprovodné programy věnované diplomatickým aktivitám příslušníků šlechtických rodů. Pomyslným vrcholem celého tématu bude otevření nové expozice na zámku v Jindřichově Hradci s názvem Dokonalý diplomat. Černínové – vyslanci, cestovatelé a sběratelé, které se uskuteční 21. července. Další významnou událostí bude například prezentace příběhu zlatého Eggenberského kočáru na zámku v Českém Krumlově. Kočár byl vytvořen v Římě v roce 1638 pro nejvyšší diplomatickou misi knížete Jana Antonína I. z Eggenbergu, totiž oznámení volby Ferdinanda III. Habsburského novým římským císařem papeži Urbanu VIII.

Plánované výstavy se zaměří jednak na význačné osobnosti – například zámek Hradec nad Moravicí na diplomata Karla Maxmiliána VI. knížete Lichnovského, v Benešově nad Ploučnicí představí hraběte Viléma Kinského ze Vchynic a Tetova v době spiknutí Albrechta z Valdštejna proti císaři Ferdinandovi II. Štýrskému, zámek Červená Lhota vzpomene na posledního rakousko-uherského velvyslance ve Vatikánu prince Johanna Schönburg-Hartensteina, prohlídková trasa zákupského zámku vyzdvihne osobnost Orlíka, vévody zákupského. Některé objekty připomenou zase celé šlechtické rody. Klášter Kladruby upozorní na působení rodu Windischgrätz, zámek Kynžvart představí diplomatické úspěchy rodu Metternichů a stane se hlavním objektem letošní Hradozámecké noci poslední srpnovou sobotu.

Nebudou chybět ani kostýmované prohlídky na zámku Duchcov s ústřední postavou intrikána, špiona, diplomata, ale především milovníka Giacoma Casanovy. Noční kostýmované prohlídky připraví rovněž na Krásném Dvoře či na hradě Grabštejn. Zajímavé venkovní prohlídky, ve kterých se návštěvníci seznámí se stavebními aktivitami Ottavia I. Piccolomini a rodu Piccolominiů, plánují na zámku Náchod. Kdo dává přednost chuťovým zážitkům, jistě by neměl vynechat návštěvu nově instalované kavárny na nádvoří zámkuLysice, inspirovanou diplomatickými cestami hraběte Erwina Dubského. Od dubna zde hosté budou mít možnost nejen obdivovat unikátní fotografie z jeho cest, ale také ochutnat místní speciality.

Se šlechtou a diplomaty se budou moci seznámit i děti. Nejedna ze zapojených památek připravila široký doprovodný program právě pro ně – pracovní listy doplní novou expozici v Jindřichově Hradci, na Sychrově jsou pro školy přichystány edukační prohlídky zaměřené na osobnosti diplomatů z rodu Rohanů, zámek Mnichovo Hradiště zase nabízí téma Valdštejnové, baron František Koller a panovníci Svaté Aliance v oživených prohlídkách, divadelním představení a tvůrčím ateliéru.

Hrady a zámky zahájí sezonu o velikonočním víkendu

Kromě zahájení tématu Šlechta českých zemí v evropské diplomacii čeká na sto hradů a zámků Národního památkového ústavu vstup do nové sezony. Tu objekty již netrpělivě očekávají a na její přivítání si připravily pestrou nabídku akcí. Některé památky propojily začátek návštěvnického období s diplomatickým tématem, jako třeba zámek Náchod, ve kterém odemkne novou sezonu sám kníže Ottavio Piccolomini s manželkou. Jiné zámky chystají čistě velikonoční program. Touto cestou se vydá například zámek Dačice, který zvědavým návštěvníkům prozradí, kde se vzala tradice pečeného beránka, kolik druhů mazanců se dříve peklo či jak stará je tradice malovaných kraslic. Také Nové Hradypřipomenou klasické zvyky a tradice od masopustu až do Velikonoc.

Ratibořice otevřou velikonoční svátky výstavou a prodejem keramiky, navíc doplněnou nevšedními květinovými dekoracemi, která se uskuteční v běžně nepřístupných prostorách barokních zámeckých sklepů. V zahradách zámku Stekník se návštěvníci budou moci zapojit do hledání velikonočního zajíčka a na úspěšné hledače bude čekat drobná sladká odměna ze zámecké pokladny. Od Velkého pátku až po Velikonoční pondělí budou na zámku Žleby čekat řemeslníci a obchodníci z nejrůznějších koutů naší vlasti, nabízející ke koupi zajímavé výrobky či nejrůznější pochutiny. Na trhu bude možné zaslechnout tóny potulných hudebníků, kteří ovládají hru na harmoniku, klarinet a na tradiční flašinet. Vystoupí oblíbený žonglér a klaun Pupa, chybět nebudou ani sokolníci.

To zámek Litomyšl si v letošním roce připomíná kulaté výročí svého založení. K příležitosti jeho 450. narozenin hostí již od poloviny března květinovou výstavu . Na květinové vlně jede také zámek Buchlovice, kde se během Velikonoc uskuteční tradiční výstava řezaných tulipánů s názvem Tulipomanie, pozadu nezůstanou ani Bučovice s tradiční jarní květinovou výstavou v historických sálech zámku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…