NPÚ: Před začátkem návštěvnické sezóny čeká zámek generální úklid

02.02.2019 22:30

Dříve něž zámek Hluboká přivítá v úterý 2. dubna první návštěvníky na hlavní prohlídkové trase reprezentačními místnostmi, čeká ho velký úklid.

NPÚ: Před začátkem návštěvnické sezóny čeká zámek generální úklid
Foto: hluboka.cz
Popisek: Hluboká nad Vltavou

Dát do pořádku celý zámek není tak snadné jako uklidit domácnost. Přestože se na všech prohlídkových trasách smýčí během sezóny každý den, jednou ročně musí projít generální údržbou nejen mobiliární předměty, ale i samotný interiér. Je třeba vyčistit a napustit parkety, jemně vysát tapety a koberce, umýt okna v celém objektu. Utřít prach z rámů obrazů, které jsou několik metrů vysoko, vyžaduje lešení.

Zámecký úklid má podle správkyně depozitáře Ivany Troupové svá přesná pravidla. „V celém objektu máme monitorovací systém, který nám měří hodnoty teploty a vlhkosti, abychom mohli sledovat prostředí, kde se nachází sbírkové předměty. Hlavně se utírá prach, protože když je zvýšená vlhkost, tak se v prachu vytváří podhoubí pro plísně,“ vysvětluje Ivana Troupová.

Teplé oblečení je při úklidu naprosto nezbytné, protože ranní teploty v místnostech dosahují pouze tří stupňů Celsia. Při úklidu a manipulaci s mobiliářem je třeba zvýšené opatrnosti. Jedná se totiž o unikátní umělecké předměty, které se pouze ošetřují nebo udržují. Velké zásahy se přenechávají restaurátorům, specialistům na obrazy, porcelán, benátská zrcadla nebo lustry.

Dochází i na úpravy a doplňování průvodcovských textů, které odrážejí nové informace o historii, majitelích či sbírkách, které se návštěvníci dozví během prohlídek v létě. Dolaďuje se kulturní program, plán restaurování mobiliárních předmětů a stavební obnovy.

"Největší letošní stavební akcí bude oprava a odvodnění opěrné zdi pod Horní zahradou, do níž bychom chtěli investovat zhruba 2, 5 mil. Kč. Do budoucna plánujeme vybudovat zázemí pro zahradníky s garážemi a skladem pro zahradnickou techniku, proto se v letošním roce bude připravovat projektová dokumentace. Další projektová dokumentace vznikne pro obnovu zimní zahrady (skleníku)", prozrazuje plány kastelán Martin Slaba.

Úklid hlavní prohlídkové trasy musí být hotový do 2. dubna, potom přijde na řadu Zimní prohlídková trasa, která je v provozu až do 31. března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…