NPÚ: Restaurování podmaleb Beethovenova klavíru v Hradci nad Moravicí bylo dokončeno

16.08.2020 9:00

Od úterý 18. srpna 2020 budou návštěvníci moci opět obdivovat hudební nástroj, u kterého skládal při svých pobytech na zámku v letech 1806 a 1811 sám Ludvig van Beethoven. Hudební pokoj je součástí základní prohlídkové trasy zámku.

NPÚ: Restaurování podmaleb Beethovenova klavíru v Hradci nad Moravicí bylo dokončeno
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Dominantou pokoje je klasicistní kladívkový klavír v mahagonové skříni, na který hrál při svých pobytech na zámku sám Ludwig van Beethoven. Poškozené podmalby klavíru si vyžádaly několikaměsíční restaurování.

Restaurovány byly celkem tři podmalby na skle, jedna čelní a dvě boční. Podmalby jsou provedené s použitím plátkového zlata a stříbra, uprostřed čelní podmalby je černé nápisové pole označující výrobce klavíru Erard Frères. Hlavním motivem čelní podmalby je novorenesanční ornament s linkami a jemným stínováním provedeným barvou a následně překrytým plátkovým zlatem. Barevná vrstva se zlatem byla u všech tří podmaleb rozpraskaná a celoplošně oddělená od skla. Nejhorší poškození však bylo v plochách vykrytých zeleným lakem, který byl značně degradovaný.

V rámci restaurování byly odstraněny nečistoty, proběhla fixace barevné vrstvy, čištění skla a usazení úlomků zpět na sklo, retuš plátkovým zlatem a retuš barevné lakové vrstvy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…