NPÚ: Také Karlštejn má své neduhy, zbaví se jich díky zahájené obnově

24.04.2018 22:23

V pondělí 23. dubna byl na hradě Karlštejn zahájen projekt obnovy této významné památky. Cílem Integrovaného regionálního operačního programu Hrad Karlštejn – klenot české země je především obnova zchátralých částí této středověké památky, ale též vybudování moderního návštěvnického centra.

NPÚ:  Také Karlštejn má své neduhy, zbaví se jich díky zahájené obnově
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Spuštění projektu se účastnila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, ministr kultury Ilji Šmíd a další významní hosté.

Přestože je Karlštejn jednou z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších památek, jeho celkový technický stav není dostatečný a tím dochází k postupným ztrátám památkových hodnot celého areálu. „Majestátní silueta hradu Karlštejn sice vyvolává pocit stability, nicméně i tento velikán trpí jak skrytými neduhy, tak vysokým návštěvnickým provozem. Proto již nestačí prováděná údržba a památka vyžaduje větší stavební zásah,“ vysvětluje důvody nutné obnovy hradu, do kterého v loni zavítalo přes 228 tisíc návštěvníků, generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Projekt Hrad Karlštejn – klenot české země (více ZDE) počítá s rehabilitací a obnovou přízemních, suterénních a sklepních prostor císařského paláce a východní části hradního purkrabství. Tyto cenné prostory se následně zpřístupní veřejnosti, vytvoří se nové expozice a prostory pro nové akce. Součástí projektu je i vybudování moderního návštěvnického centra, které by mělo vzniknout do roku 2022. Obnovy se dočká také užitková zahrada na jižním parkánu, obnoví se rovněž technicky nevyhovující infrastruktura. V rámci projektu se pořídí časosběrné dokumenty, které zachytí průběh rehabilitace hradu a vytvoření virtuální podoby Karlštejně před rekonstrukcí Josefem Mockerem. Oba dokumenty budou návštěvníkům promítány v nově zpřístupněném gotickém sklepení.

Rozpočet projektu činí necelých 95 mil. Kč a z 85 % bude hrazen z prostředků EU. Návštěvníci se nemusí bát dlouhodobého či úplného uzavření hradu, přesto bude kvůli opravám nutné počítat s krátkodobými uzavírkami z technologických důvodů nebo z důvodů zajištění bezpečnosti návštěvníků při provádění prací v prostoru nádvoří nebo přístupu do hradu. Stávající návštěvnické okruhy však nebudou stavebními pracemi přímo zasaženy a budou i nadále přístupné.

Kromě Karlštejna budou v příštích letech za přispění finančních prostředků Evropské unie obnoveny i další památky ve správě Národního památkového ústavu, například zámky Uherčice, Zákupy či Telč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…