NPÚ: Unikátní výstava o Karlu Podstatském z Lichtenštejna na hradě Grabštejn

08.07.2022 15:52 | Tisková zpráva

Na severočeském hradě Grabštejn se 17. července otevře sezónní výstava Afrika Karla Podstatského z Lichtenštejna, která vznikla v rámci projektu Po stopách šlechtických rodů. Tento dlouhodobý projekt Národního památkového ústavu se letos nese ve znamení šlechtických slavností a zábav.

NPÚ: Unikátní výstava o Karlu Podstatském z Lichtenštejna na hradě Grabštejn
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Mobiliární fond hradu Grabštejn obsahuje mnoho dobových fotografií z pozůstalosti rodiny poslední majitelky hradu Marie Clam-Gallasové. Kromě rodinných snímků se jedná také o značné množství fotografií z východní a severní Afriky. Tyto fotky pořídil manžel Marie Clam-Gallasové Karl Podstatský z Lichtenštejna při svých loveckých výpravách do Afriky. Správa hradu se tak v návaznosti na výše zmíněný projekt rozhodla tyto unikátní fotografie představit veřejnosti.

„Výstava Afrika Karla Podstaského z Lichtenštejna nemá být jen pouhou výstavkou historických fotografií. S kolegy jsme si dali opravdu záležet na tom, abychom pro návštěvníky připravili co možná nejvěrnější obraz toho, jak taková výprava do Afriky na počátku 20. století vypadala. V tom nám pomohly nejen dobové fotografie, ale především Karlův cestopis, který po návratu domů napsal. Díky spolupráci s kolegy napříč Národním památkovým ústavem se tak veřejnosti představí i suvenýry a jiné zajímavosti, které se k těmto výpravám vztahují“, popisuje obsah výstavy jedna z hlavních autorek a také kastelánka hradu Věra Ozogánová.

Výstava kombinuje jak typickou zámeckou interiérovou instalaci, tak i muzejnické výstavní panely a vitrínky. Návštěvník bude mít možnost se usadit přímo v hraběcí pracovně a prolistovat si album s rodinnými fotkami. To mu umožní seznámit se s osobou Karla Podstatského z Lichtenštejna – dozví se o jeho rodinném zázemí a také to, jak se vlastně dostal na Grabštejn. Další část výstavy je již věnovaná přímo africkému putování z let 1903-1914. Karl Podstatský se do Afriky podíval celkem pět krát a každá z jeho výprav si nese své vlastní příběhy. Nejde jen o lovecké historky, ale také o líčení příhod z cesty jako takové. Patřičnou atmosféru doplní i model stanu, ve kterém Karl Podstatský v divočině nocoval. Uvnitř stanu najdou návštěvníci fotografie ukazující technické a organizační zázemí výprav.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

„Dvanáctý ročník projektu Po stopách šlechtických rodů – Rok šlechtických slavností poukazuje na volný čas šlechty, tedy lovy, hony, slavnosti a zábavu, ale také na osobní záliby a koníčky. Grabštejnská výstava představí veřejnosti šlechtice jako cestovatele a objevitele, na Sychrově proběhne 13. srpna komponovaný večer zaměřený na barokní hudbu, na Hrádku u Nechanic jsou naplánovány Zámecké slavnosti, hned dvoje slavnosti se během prázdnin uspořádají na náchodském zámku, noční prohlídky chystají na Opočně, v litomyšlském zámeckém divadle proběhne barokní slavnost a tak bych mohl pokračovat – věřím, že si každý z návštěvníků přijde na své“, dodává k letitému projektu, který je realizován napříč NPÚ, Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, územní památkové správy na Sychrově.

Výstava Afrika Karla Podstatského z Lichtenštejna bude slavnostně otevřena v neděli 17. července, kdy se uskuteční komentovaná prohlídka s hlavními autorkami výstavy – grabštejnskou kastelánkou Věrou Ozogánovou a pracovnicí hradu Michaelou Fischerovou. Výstava potrvá do 30. října, bude otevřena v provozních hodinách hradu, vstupné je padesát korun, děti do šesti let zdarma.

Hrad Grabštejn

Grabštejn je původně gotický hrad ze 13. století, který byl v 16. století přestavěn na renesanční zámek. Základní prohlídkový okruh seznamuje návštěvníky s životem šlechty i sloužících na hradě od 16. do počátku 20. století. Klenotem prohlídky je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou ze 16. století. Hradní věž nabízí vyhlídku na rozhraní Polska, České republiky a Německa. V objektu možnost svateb i komerčních pronájmů, oživené prohlídky i prohlídky pro rodiny s dětmi, sezónní výstavy a kulturní akce, hudební festivaly. Véíce informací najdete ZDE a ZDE.

www.hrad-grabstejn.cz; FB – Grabštejn

Národní památkový ústav, územní památková správa na Sychrově, je jedním ze čtyř pracovišť zabývajících se správou objektů v péči Národního památkového ústavu. NPÚ je největší příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR a z pověření státu spravuje a veřejnosti zpřístupňuje více než sto nemovitých památek. V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky. Z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO. NPÚ, územní památková správa na Sychrově se stará o sedmnáct památek na území Libereckého, Pardubického a Královéhradeckého kraje. Další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…