NPÚ: V celostátním kole bude Liberecký kraj reprezentovat Dubá

02.02.2021 21:20

Liberecký kraj měl celkem tři kandidáty, kteří se zapojili do soutěže historických měst o Cenu za přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2020 a pokusili se probojovat do celostátního kola.

NPÚ: V celostátním kole bude Liberecký kraj reprezentovat Dubá
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

V něm vítěz získá titul Historické město roku 2020. Krajským vítězem v soutěži o titul Historické město roku 2020 se stalo město Dubá. Druhé místo obsadil Nový Bor, který zvítězil v loňském roce, a bronzovou pozici zastoupila Jilemnice, která je držitelem titulu Historické město roku 2012.

Porotní komise složená ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, krajského garanta Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci vybrala na konci ledna 2021 krajského vítěze, kterého tak poslala jako zástupce Libereckého kraje do státního kola. Město Dubá získalo finanční odměnu a pamětní list.

„Město Dubá je nováček v soutěži, proto je pro nás příjemným překvapením rozsah péče o městskou památkovou zónu. Nadprůměrný je lidský potenciál se zastoupením odborníků a samozřejmě také péče o památky i mimo zónu. To vše se projevuje také v komunikaci a spolupráci se soukromými vlastníky památek, kterým Dubá předala, jak avizovala, 100% z dotací programu.“ zhodnotila počiny Dubé komise.

Obnovou prošlo například Masarykovo náměstí, kde bývala dříve velká nevyužitá travnatá plocha. V současnosti je náměstí v centrální části vydlážděné a mohou se zde pořádat trhy nebo jiné kulturní akce. Dále byly přidány záhony trvalek, které zpříjemňují centrum Dubé. Velmi podstatnou rekonstrukcí prošla bývalá sušárna chmele. „Obnovená sušárna chmele v Dubé se stala dokonce vítězem krajského kola soutěže Památka roku 2020.“ dodal Ing. arch. Václav Němec, DiS., člen porotní komise.

Informace o soutěži naleznete na stránkách Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Přihlášky měst za Liberecký kraj naleznete na webových stránkách NPÚ, ÚOP v Liberci. Elektronické přihlášky všech měst naleznete ZDE.

Více informací o Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón naleznete na webu MK ČR.

Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci, je jedním ze čtrnácti krajských pracovišť NPÚ. Jeho úkolem je v Libereckém kraji naplňovat poslání odborné instituce památkové péče dané zejména zákonem o státní památkové péči, např. zpracovávat odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, poskytovat konzultace a odbornou pomoc vlastníkům kulturních památek při jejich obnovách a sledovat stav památkového fondu na území kraje. Pracoviště v Liberci zpracovává návrhy na prohlašování věcí či objektů za kulturní památky a podílí se následně na jejich evidenci. Spravuje dokumentační sbírky plánů, fotografií a dalších odborných podkladů ke kulturním památkám, vede veřejně přístupnou knihovnu a podílí se na vydávání časopisu Fontes Nissae, organizuje cyklus přednášek Památky kolem nás v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Další informace najdete ZDE nebo profilu na facebooku Památkáři jsou tu pro Vás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…