NPÚ: Víkend otevřených zahrad na Lemberku

07.06.2017 17:36

Liberečtí památkáři zvou ve dnech 10. a 11. 6. v rámci Víkendu otevřených zahrad zájemce do Bredovské zahrady a letohrádku, které se nacházejí v těsném sousedství státního zámku Lemberk.

NPÚ: Víkend otevřených zahrad na Lemberku
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Již několik let probíhá vědecký výzkum Bredovské zahrady a letohrádku v rámci areálu státního zámku Lemberk. Výzkum je zaměřen na archeologické poznání lokality, na průzkum barokní sochařské výzdoby zahrady a historické využití celého areálu. V rámci Víkendu otevřených zahrad a prezentace mediálního tématu Národního památkového ústavu Krajina bude zahrada, která není pro návštěvníky běžně přístupná, otevřena k volným prohlídkám za účasti odborných lektorek z Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Liberci.

Areál Bredovského letohrádku se nachází západně od zámku Lemberk. Mezi lety 1660 a 1680 jej podle návrhu stavitele Caesara Biota nechal postavit Kryštof Rudolf Breda. Součastí areálu je zahrada se sochařskou výzdobou, ohradní zeď a hospodářský domek.

Součástí akce je též workshop realizovaný jako výstup vědeckovýzkumné činnosti. Návštěvníci se tak budou moci seznámit s místem díky krátkým přednáškám i panelové výstavě, která přiblíží minulost i současnost této významné barokní lokality, která je součástí národní kulturní památky státního zámku Lemberk.

Bredovská zahrada bude otevřena v sobotu i neděli (10.6 – 11.6.) od 11 do 16 hodin. Zájemci mohou přijet vlakem ze směrů od Liberce či České Lípy do zastávky Lvová a následně pokračovat až k letohrádku po zelené turistické značce. Stejnou cestu z parkoviště pod zámkem musí zvolit i automobilisté.

Národní památkový ústav je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Současnými zákony, zejména pak zákonem památkovým, je mu svěřena řada odborných úkolů v oblasti státní památkové péče. Poskytuje např. odborné podklady pro rozhodnutí výkonných orgánů, metodicky působí na sjednocení přístupů v oblasti záchrany a rozvíjení hodnot památkového fondu na území ČR a vede jeho soupis. Aktivně zasahuje do procesu prohlašování jednotlivých věcí, objektů i území kulturními památkami ČR a zajišťuje v rámci svých možností jejich dokumentaci. V oblasti výkonu odborné složky památkové péče disponuje sítí 14 územních odborných pracovišť se sídlem v každém kraji. Jakožto vědecké pracoviště aktuálně pracuje na 29 projektech s příspěvkem z evropských grantů a 36 vědeckých projektech s příspěvkem od institucí České republiky. Věnuje se odborným školením v oblasti památkové péče. Ročně vydá zhruba 50 publikací. Odborné možnosti a znalosti zúročuje také v péči o více než 100 nemovitých kulturních památek, o něž se z pověření státu stará a které zpřístupňuje veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…