NPÚ: Výjezdní zasedání vedoucích odborů památkové péče se zaměřilo na nástěnné malby

09.06.2018 9:01

Ve dnech 5. a 6. června se uskutečnilo výjezdní metodické zasedání vedoucích odborů péče o památkový fond z jednotlivých územních odborných pracovišť a generálního ředitelství Národního památkového ústavu.

NPÚ: Výjezdní zasedání vedoucích odborů památkové péče se zaměřilo na nástěnné malby
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Cílem exkurze bylo především ukázat různé metodické přístupy k restaurování a prezentaci nástěnných maleb. Exkurze také ukázala možnosti přístupů k obnově na příkladu některých památkových objektů a upozornila na úskalí, s nimiž je možné se často potkat v plošně chráněných územích.

Zahájení proběhlo na zámku Velké Meziříčí, účastníky osobně přivítal majitel zámku hrabě Jan Podstatzký–Lichtenstein. Důvodem návštěvy zámku byly nedávno restaurované a objevené středověké nástěnné malby v bývalé kapli. Výklad k způsobu restaurování maleb a k obnově celé prostory dal restaurátor Jan Knorr. Dále byla na programu prohlídka centra města, které je prohlášené městskou památkovou zónou. Cílem bylo ukázat zdařilé i nezdařilé památkové obnovy nebo necitlivé využívání památkových objektů jako například nové synagogy, kde se nachází tržnice. 

Další zastávkou byl hrad Pernštejn, kde účastníky přivítal místní kastelán Zdeněk Jakub Škrabal, který je také provedl po barokní zahradě. V současnosti na Pernštejnu díky dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu probíhá stavební obnova celé barokní zahrady, která se rozprostírá po jižním svahu pod hradem.

Ve večerních hodinách následoval odjezd do Kunštátu, kde proběhla diskuze nad odbornými tématy. Druhý den se uskutečnila prohlídka dolního a horního zámku Kunštát, kterou provedl osobně kastelán Radim Štěpán. Hlavním tématem prohlídky byla ukázka místnosti č. 303, ve které byly v nedávné době objeveny a restaurovány středověké nástěnné malby z první poloviny 14. století. Výklad ke způsobu restaurování provedl akademický malíř Jaroslav Alt.

Na závěr programu byla ve Žďáru nad Sázavou zajištěna prohlídka konventního kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše v bývalém cisterciáckém klášteře. Výklad Ing. Vlaštovičky byl soustředěn na nedávnou obnovu interiéru, jednotlivých kaplí a odkrytou nástěnnou malbu v presbytáři. Epitafní malba zachycuje čtrnáct klečících rytířů před Pannou Marií a Ježíškem. Prohlídka pokračovala i do přilehlých prostor kostela, ke krovu baziliky a byla zakončena možností návštěvy nové interaktivní expozice v prostorách kláštera zaměřené na život cisterciáků a barokní umění.

Zasedání bylo organizováno ve spolupráci s ÚOP v Telči a ÚOP v Brně a se zástupci památkových objektů z územní památkové správy v Kroměříži.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…