NPÚ: Výstava představí diplomatickou činnost šlechticů v Zemi vycházejícího slunce

14.12.2018 9:52

Národní památkový ústav České republiky (NPÚ) ve spolupráci s Velvyslanectvím České republiky v Japonsku a Českým centrem Tokio připravil pro japonskou metropoli panelovou výstavu, která mapuje diplomatickou činnost šlechticů v Zemi vycházejícího slunce a ohlas jejich misí ve střední Evropě na přelomu 19. a 20. století.

NPÚ: Výstava představí diplomatickou činnost šlechticů v Zemi vycházejícího slunce
Foto: NPÚ
Popisek: Národní památkový ústav

Výstava, kterou doplní prezentace odborníků NPÚ, bude zahájena 18. prosince 2018. V Českém centru Tokio bude k vidění do 18. ledna 2019.

„Touto aktivitou bychom chtěli navázat mezinárodní kulturní kontakty a informovat zahraniční odborníky i širší veřejnost o kulturním dědictví České republiky, a to zejména v zemích, kam kdysi směřovaly diplomatické mise českých šlechticů.  Mezi taková místa patří nejenom hlavní města evropských zemí, ale i metropole asijských zemí včetně Tokia“, uvedla ředitelka Národního památkového ústavu České republiky Naďa Goryczková.

Panelová výstava s názvem Diplomatické mise šlechty českých zemí v Japonsku a jejich kulturní ohlasy ve střední Evropě přiblíží japonskému publiku historii diplomatických vztahů mezi Rakousko-Uherskem a japonským císařstvím. „Rakousko-Uherské diplomatické zastoupení v Japonsku vzniklo roku 1871, teprve ale v roce 1883 bylo vytvořeno řádné vyslanectví, společné pro Čínu, Japonsko a Siam, jehož sídlem se stalo Tokio“, upřesnil kurátor výstavy a ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…