NÚKIB: Slavnostní setkání k 5. výroční založení úřadu

03.08.2022 12:47 | Tisková zpráva

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) uspořádal u příležitosti 5. výročí svého vzniku slavnostní setkání, které proběhlo v aule Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně za účasti vedení Úřadu, významných hostů a zaměstnanců.

NÚKIB: Slavnostní setkání k 5. výroční založení úřadu
Foto: NÚKIB
Popisek: Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

NÚKIB vznikl 1. srpna 2017 v důsledku novelizace Zákona o kybernetické bezpečnosti, na základě které se agenda kybernetické a informační bezpečnosti, společně s problematikou veřejně regulované služby Galileo, vyčlenila z Národního bezpečnostního úřadu. Pod regulaci Úřadu spadá kritická informační infrastruktura, významné informační systémy a systémy poskytovatelů základní služby, jakožto zcela zásadních prvků fungování státu. Dnes tedy NÚKIB představuje klíčovou součást bezpečnostního systému státu podílejícího se na zajišťování ochrany a obrany ČR v tzv. 5. doméně.

„Za pouhých pět let se NÚKIB vypracoval v nezávislou, národně i mezinárodně uznávanou a respektovanou organizací s přibližně 300 zaměstnanci. A zasadil se o výrazné posílení bezpečnosti a odolnosti České republiky a jejích institucí v kyberprostoru“, uvedl ředitel NÚKIB Lukáš Kintr ve své úvodní řeči a dále doplnil: „Význam institucí jako je NÚKIB, a především pak jejich správné začlenění mezi instituce podílející se na zajišťování odolnosti, obranyschopnosti a národní bezpečnosti jako celku neustále vzrůstá.“

Na setkání kromě ředitele Úřadu vystoupili i ministr pro legislativu Michal Šalomoun, hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, předchůdci současného ředitele NÚKIB, náčelník generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka a Dušan Navrátil a předseda stálé komise pro kontrolu činnosti NÚKIB Petr Letocha. Mezi dalšími hosty nechyběli zástupci Parlamentu České republiky, zástupci akademické obce a představitelé dalších státních institucí a sdružení.

V rámci slavnostního setkání také došlo k mimořádnému ocenění Jaroslava Šmída, poradce ředitele NÚKIB, který byl donedávna náměstkem ředitele odpovědným za sekci kybernetické bezpečnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…