NZM: Že se vás zemědělství netýká? Výstava Největší objev přesvědčí o opaku

20.09.2018 19:24

Zemědělství vděčíme za vznik písma, kalendáře i matematiky - od 28. září se o tom mají možnost přesvědčit návštěvníci Národního zemědělského muzea v Praze na Letné. Výstava Největší objev – Fenomén zemědělství ve 100 předmětech připravená k výročí 100 let založení muzea i republiky představí vzácné i nečekané exponáty, které reprezentují 10 000 let vývoje zemědělství.

NZM: Že se vás zemědělství netýká? Výstava Největší objev přesvědčí o opaku
Foto: nzm.cz
Popisek: Národní zemědělské muzeum - logo

Víte, jaký je největší objev v lidských dějinách? Národní zemědělské muzeum zve na výstavu, která přiblíží historii oboru týkající se nás všech. V hlavní výstavní budově v Praze na Letné návštěvníci uvidí 100 unikátních předmětů ilustrujících cestu zemědělství od pravěku po současnost. Časová linka obsáhne památky nejstarších zemědělců u nás – kultury s lineární keramikou z 6. tisíciletí před Kristem až po antibiotika, drony nebo informace o globální změně klimatu. Objev pravěkých lovců a sběračů, kteří začali pěstovat obilí a chovat zvířata, stojí v základu naší civilizace a díky němu dnes planeta zvládne uživit téměř 7,5 miliardy obyvatel. Zemědělství vděčíme za vznik písma, kalendáře, matematiky, ale i za pokroky moderní vědy. „Výstava je cestou za kořeny naší civilizace. Přestože v zemědělské prvovýrobě dnes pracuje jenom něco přes 1 % obyvatel naší země, jsou tito, díky úzké spolupráci s jinými oblastmi hospodářství, schopni uživit všechny ostatní. Chceme ukázat, že bez zemědělství by náš svět nebyl možný, že je klíčovým fenoménem současnosti a nesporně i budoucnosti. Zemědělství bylo, je a bude strategicky významné,“ říká generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

Výstava mapuje 10 tisíc let existence zemědělství. Každý exponát je zařazen do jedné z deseti kategorií: rostlina, zvíře, materiál, nástroj, bezpečí, škůdce, skladování, zpracování, inovace, kult. Největší důraz autoři kladli na inovace, které zemědělství přineslo lidstvu. Mezi nejvzácnější exponáty patří Venuše ze Střelic z 5. tisíciletí před Kristem, sumerská klínopisná tabulka anebo 3 500 let starý egyptský chléb nalezený v Dér el-Medíně. Výstava Největší objev – Fenomén zemědělství ve 100 předmětech se koná ke sto letům existence Národního zemědělského muzea a ke stému výročí založení Československa. Muzeum, u jehož zrodu stáli Antonín Švehla a prof. Josef Kazimour, vzniklo 28. září 1918. „Chceme navázat na naše zakladatele, pro které byl dialog muzea s veřejností hlavním prostředkem, jak posílit vnímání zemědělství ve společnosti. Zemědělství je navíc univerzální fenomén, takže se obracíme i na zahraniční publikum,“ doplňuje náměstek pro muzeologii Národního zemědělského muzea Antonín Šimčík.

U příležitosti oslav 100 let založení Národního zemědělského muzea i Československé republiky bude první měsíc výstavy od 28. září do 28. října vstup pro návštěvníky zdarma.

Záštitu nad výstavou převzal ministr zemědělství Miroslav Toman. Hlavními mediálními partnery jsou Český rozhlas a Česká televize. Více informací naleznete ZDE.

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze další pobočky – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. V pražské budově jsou k vidění expozice Zemědělství, Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Gastronomie, Laboratoř ticha či Život – střešní zahrada. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí gastrostudio, kde probíhají kurzy vaření a workshopy pro veřejnost. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…