Na Den otců mysli na prevenci a běž s tátou na vyšetření

20.06.2016 14:07

V úterý 21. června se na Karlově náměstí v Praze uskuteční preventivní akce pro veřejnost ke Dni otců s názvem „Běž s tátou na vyšetření“.

Na Den otců mysli na prevenci a běž s tátou na vyšetření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Událost, která proběhne pod záštitou Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a jejích odborníků, vybízí mladší generaci, aby se zajímala o zdraví svých otců. Na důležitost prevence upozorní i badmintonista Petr Koukal. Stánky pro veřejnost budou otevřeny od 10 do 17 hodin.

Rakovina prostaty v současnosti představuje nejčastější zhoubné nádorové onemocnění u mužů a její výskyt neustále narůstá. Lékaři odhadují, že v současnosti žije v České republice okolo 63 000 mužů, kteří rakovinu prostaty mají nebo ji v minulosti prodělali. Toto onemocnění se také týká stále mladších mužů a jediným spolehlivým způsobem, jak ho odhalit včas, je preventivní vyšetření prostaty. Toho se ale muži zbytečně obávají a otálejí s ním, ačkoli by ho po padesátém roce měli podstupovat pravidelně. Právě zlepšit povědomí mužů, ale i mladší generace, o rakovině prostaty si klade za cíl preventivní akce „Běž s tátou na vyšetření“.

„Považujeme za důležité oslovit také mladší generaci, která se ještě rakovinou prostaty necítí být ohrožena. Toto onemocnění se totiž může týkat jejich blízkých, a je proto důležité, aby byli i mladí lidé dobře informováni. Synové a dcery zároveň mohou přesvědčit své otce nebo dědečky, aby preventivní vyšetření podstoupili, a třeba jim tím zachránit život,“ vysvětlují prof. MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Všeobecné fakultní nemocnice a Ústřední vojenské nemocnice, a prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc., přednosta Urologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Prevence je klíč k dobrému zdraví

Událost se vztahuje ke Dni otců, který letos připadá na neděli 19. června, a dává možnost mladší generaci ukázat, že jí není zdraví rodičů lhostejné. Preventivní akce se zúčastní i Petr Koukal, devítinásobný mistr České republiky v badmintonu, který chce upozornit na důležitost prevence. „Dbát o své zdraví by měl každý bez rozdílu věku. Čekat na to, až se problémy projeví, může být velmi nebezpečné. Vím, o čem mluvím. Proto se já i můj táta necháme na Karlově náměstí otestovat. A vy přijďte také a vezměte s sebou i svého tátu nebo dědečka. Je to to nejmenší, co pro své zdraví můžeme udělat,“ dodává Petr Koukal.

Nechte se zdarma vyšetřit a zjistěte víc

Na místě budou na zájemce čekat informační stánky, kde se lidé budou moci dozvědět více informací o rakovině prostaty, vyšetření i léčbě přímo z úst přítomných odborníků. Mužům, kteří se rozhodnou preventivní vyšetření podstoupit, zdravotnický personál odebere vzorek krve. Na základě analýzy bude zájemce kontaktován ohledně výsledků a doporučení, jak dále postupovat. „V rámci akce budeme nabízet zdarma krevní testy, které nám pomohou odhalit zvýšenou hladinu prostatického specifického antigenu, který slouží jako hlavní ukazatel případných problémů s prostatou. Preventivní vyšetření jsou naší jedinou možností, jak rakovinu prostaty odhalit včas, ve stádiu, kdy je ještě dobře léčitelná. Doufáme, že se nám díky této akci podaří zvýšit počet vyšetřených mužů,“ shrnuje MUDr. Otakar Čapoun z Urologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

O Všeobecné fakultní nemocnici v Praze

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) představuje významné zdravotnické zařízení, patřící mezi největší nemocnice v ČR. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze poskytuje základní, specializovanou a zvláště specializovanou léčebnou, ošetřovatelskou, ambulantní a diagnostickou péči dětem i dospělým ve všech základních oborech. Zajišťuje také komplexní lékárenskou péči, včetně technologicky náročných příprav cytostatik nebo sterilních léčivých přípravků.

Kromě poskytování zdravotní péče je VFN hlavní výukovou základnou 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a současně jedním z nejvýznamnějších vědeckých pracovišť v oblasti léčebných a diagnostických metod v České republice. Nemocnice má nejdelší tradici akademické medicíny v ČR a od svého založení do současnosti je největším výzkumným medicínským pracovištěm v ČR.

O 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (1. LF UK) je v současnosti nejstarší lékařská fakulta ve střední Evropě a největší z českých lékařských fakult. Jejími základními studijními programy jsou všeobecné lékařství a zubní lékařství. Kromě toho 1. LF UK nabízí studium dalších zdravotnických oborů, specializační a celoživotní vzdělávání a řadu doktorských programů. Každoročně absolvuje 1. LF UK více než 300 nových lékařů, v letošním akademickém roce zde studuje 4426 pregraduálních a 934 postgraduálních studentů.

1. LF UK je zároveň nejproduktivnější institucí v biomedicínském výzkumu – svědčí o tom jak počty a kvalita publikací, tak i řešených grantových projektů. Vědecká práce, pregraduální a postgraduální výuka probíhá na 75 teoretických ústavech a klinických pracovištích společných se Všeobecnou fakultní nemocnicí, Fakultní nemocnicí v Motole, Ústřední vojenskou nemocnicí, Thomayerovou nemocnicí, Nemocnicí Na Bulovce, ale i  v dalších mezioborových centrech včetně řady celostátních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…