Na Fakultě stavební ČVUT v Praze se sejdou odborníci na ozářený beton

04.11.2017 7:34

Chování betonových konstrukcí a změny ve struktuře betonu vlivem ozařování, dlouhodobá spolehlivost betonových konstrukcí vystavených radiaci, zrychlené ozařování betonu a jeho složek pro získávání předpovědí o dlouhodobé spolehlivosti betonových konstrukcí, charakteristiky ozářených betonů a možnost získávání dlouhodobě ozařovaných betonů z uzavřených jaderných elektráren, které by bylo možné využít pro výzkum.

Na Fakultě stavební ČVUT v Praze se sejdou odborníci na ozářený beton
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Těmito i dalšími tématy se budou zabývat odborníci na zasedání mezinárodní komise pro ozářený beton, International Committee on Irradiated Concrete (ICIC), která se koná 6. – 10. listopadu na Fakultě stavební ČVUT v Praze. Jednat zde mimo jiné budou zástupci provozovatelů jaderných elektráren z Japonska, Francie a Finska, odborníci z prestižních univerzit z celého světa a také zástupci úřadů pro jadernou regulaci z Japonska a USA a specialisté z úřadu pro jadernou bezpečnost Španělska.

„Pětidenní zasedání, na němž se sejde 50 špičkových odborníků z celého světa, se bude věnovat zejména problematice dlouhodobých procesů probíhajících v ozářeném betonu. Teprve s tím, jak tyto procesy lépe chápeme, lze provádět stoprocentně bezpečná rozhodnutí týkající se prodlužování životnosti betonových konstrukcí jaderných elektráren a výstavby nových elektráren s ohledem na celý životní cyklus těchto pro národní ekonomiky strategických zařízení. Jednat se zde bude například i o výběru nových složek betonu pro výstavbu nových bloků jaderných elektráren a úložišť jaderného odpadu,“ vysvětluje doc. Petr Štemberk z katedry betonových a zděných konstrukcí Fakulty stavební ČVUT v Praze, která zasedání této Mezinárodní komise pro ozářený beton (ICIC) pořádá.

„Komise zahrnuje téměř všechny organizace, kterých se týká problematika prodlužování provozních licencí jaderných elektráren a dalších jaderných aplikací, tedy národní regulační úřady, provozovatele elektráren, ústavy jaderného výzkumu a univerzity. Představuje vysoce odborné fórum sdružující odborníky na charakteristiku ionizujícího záření a na experimentální a numerické vyšetřování betonu a betonových konstrukcí.  Komise například celosvětově koordinuje výzkum, který by byl pro jednotlivé země příliš nákladný, a proto nerealizovatelný. Získané informace a data si díky tomu členské organizace dělí,“ vysvětluje přínos komise a jejich zasedání doc. Štemberk.

Na tomto zasedání se setkají zástupci úřadu pro jadernou regulaci ze Spojených států a Japonska, zástupce úřadu pro jadernou bezpečnost Španělska, přijedou akademici z prestižních univerzit - ČVUT v Praze, University of Colorado z USA, Aalto University z Finska, University of Sheffield z Velké Británie, Nagoya University z Japonska, Yonsei University z Korey, University of Padova z Itálie a  University of California LA z USA. Setkání se budou účastnit i zástupci provozovatelů jaderných elektráren CEPCO z Japonska, EdF z Francie a Fortum z Finska. Z řad výzkumných institucí tu budou odborníci z Akademie věd Slovenské republiky, Polské akademie věd, Akademie věd Maďarska, Akademie věd Běloruska, Mitsubishi Research Institute z Japonska, Oak Ridge National Laboratory - ORNL z USA, Národního ústavu jaderného výzkumu z Rumunska, ÚJV Řež z ČR a Electric Power Research Institute - EPRI z USA. Ze Španělska přijede zástupce společnosti ENRESA, která se věnuje likvidaci jaderného odpadu a jaderných úložišť, za stavitele jaderných elektráren dorazí zástupce z Japonska ze společnosti Kajima Corporation.

Mezinárodní komise pro ozářený beton (ICIC) byla ustanovena členy Oak Ridge National Laboratory v roce 2015 v Knoxvillu v Tennessee, kde se také konalo její první zasedání. V loňském roce zasedání hostila Nagoya University s podporou jaderné elektrárny Hamaoka v Japonsku. Fakulta stavební ČVUT v Praze byla pořadatelem letošního zasedání zvolena pro své renomé v oblasti ozářeného betonu a využití betonu v jaderných zařízeních, jemuž se dlouhodobě věnuje z vědeckého i výukového hlediska.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 21 000 studentů. Pro akademický rok 2017/18 nabízí ČVUT svým studentům 128 studijních programů a v rámci nich 453 studijních oborů. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2017 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 4400 světových univerzit, v oblasti „Civil and Structural Engineering" na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 151. – 200. místě, v oblasti „Computer Science and Information Systems" na 201. – 250. místě, v oblasti „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě. V oblasti „Mathematics“ na 251. – 300. místě a „Physics and Astronomy“ na 151. – 200., v oblasti „Natural Sciences“ na 220. místě, v oblasti „Architecture“ na 101. – 150. místě, v oblasti „Engineering and Technology“ na 201. místě. V celkovém hodnocení obhájilo ČVUT svoje umístění na 601. – 800. příčce a je tak stále nejlepší tuzemskou technickou univerzitou. Více informací najdete na www.cvut.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…