Na Kvildě jsou k vidění čápi bílí i černí

27.12.2014 10:03

Od pátku 19. prosince probíhá v informačním centru Národního parku Šumava na Kvildě a v prostorách obecního úřadu Kvilda výstava fotografií Čápi 2014. Jedná se o putovní výstavu snímků profesionálních i amatérských fotografů, kteří se účastnili soutěže České společnosti ornitologické v letošním roce.

Na Kvildě jsou k vidění čápi bílí i černí
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

Česká společnost ornitologická (ČSO) vyhlásila Ptákem roku 2014 právě čápa bílého a čápa černého. Uspořádala také fotografickou soutěž pro širokou veřejnost na téma Čápi, do které autoři přihlásili celkem 401 fotografií čápů bílých
i černých, přičemž ty vybrané na výstavu jsou opravdu silné nejen
zpracováním, ale i zachyceným příběhem. K vidění jich je přes šedesát a to včetně snímků vítězů vyhlášených kategorií.

Na výstavě, která se letos prezentovala ve Vrchlabí a také v Českém rozhlase v Praze jsou mimo jiné k vidění fotografie známých fotografů, například Martina Mecnarowskiho, Václava Sojky, Petra Salingera, Jana Svatoše nebo Jana Vebera.

„Plno fotografií je zajímavých. Některé jsou zaměřeny na atmosféru prostředí, v kterých čápi žijí, některé na detail či čápa v akci při letu nebo lovu. Jednu fotku těžko vybrat, ale pár favoritů mám. Ty ale prozrazovat nebudu, každý ať si najde ty své," říká fotograf Správy NP a CHKO Šumava Štěpán Rosenkranz.

Výstava potrvá až do 15. března 2015

Čáp černý

Je předmětem ochrany Ptačí oblasti Šumava, dle vyhlášky  č. 395/1992, patří do kategorie silně ohrožený. Na Šumavě je doloženo první hnízdění v roce 1965 na Stožci. Odhad hnízdní populace pro Šumavu na přelomu tisíciletí je 8 - 10 párů. V současnosti zhruba 10 - 15 párů, možná víc. V rámci celé ČR jeho populace pozvolně roste od poloviny 20. století, postupně z Moravy do Čech, včetně horských oblastí. Odhad početnosti k roku 2010 je nejméně 300 až 400 párů. Růst populace se v současnosti v ČR ale zastavil, což je dáno naplněním kapacity prostředí, fragmentací lesních celků, mortality na elektrickém vedení nebo rušením při hnízdění hlavně lesnickou činností.

Čáp bílý

Není předmětem ochrany Ptačí oblasti Šumava, dle vyhlášky  č. 395/1992, patří do kategorie ohrožený. Žije převážně ve středních a nižších polohách ČR. Jeho populace  během 2. poloviny 20. století v ČŘ rostla. Na Šumavě se vyskytuje v podhůří (hnízda na komínech: Horažďovice, Střelské Hoštice, Malý Bor, aj.) V současnosti je znát pokles hnízdní populace v ČR a to hlavně tlak ze strany člověka na využívání krajiny, el. vedení, mortality během tahu, atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…