Na Letišti Václava Havla Praha se připravuje projekt nového díla připomínajícího odkaz Václava Havla

13.04.2019 10:41

Letiště Praha a Knihovna Václava Havla se dohodly na instalaci nového díla připomínajícího odkaz Václava Havla na letišti. Nové umělecké dílo výhledově nahradí stávající objekt Forum Havlum, který se nachází ve veřejné části Terminálu 2.

Na Letišti Václava Havla Praha se připravuje projekt nového díla připomínajícího odkaz Václava Havla
Foto: Archiv
Popisek: Letiště Praha - logo

Společné rozhodnutí je vedeno potřebou přizpůsobit interiér letiště rychle se vyvíjejícím provozním a bezpečnostním nárokům a zároveň snahou zachovat důstojnost odkazu Václava Havla a zpřístupnit jej co nejširšímu okruhu cestujících na našem největším letišti.

Práce na společném projektu začala již v loňském roce, kdy Knihovna Václava Havla po vzájemné dohodě vypsala neveřejné výběrové řízení na novou instalaci uměleckého díla. Své návrhy zaslalo celkem sedm autorů a ateliérů a porota složená z odborníků (jejich seznam k dispozici zde) a zástupců Letiště Praha i Knihovny Václava Havla následně dospěla k následujícímu rozhodnutí:

  1. místo: Petr Franta, Architekti & Asoc., spol. s r.o.
  2. místo: Petr Hájek, Architekti
  3. místo: Miroslav Cikán, Pavla Melková, Kateřina Frejlachová; spolupráce Radek Novotný, MCA atelier

„V současné době detailně analyzujeme technické a provozní aspekty realizace vítězného konceptu. Po jejich posouzení a po schválení detailního projektového plánu v příštích několika měsících, společně s Knihovnou Václava Havla a vítězi soutěže, představíme přesnou podobu a i časový plán stavby nové instalace,“ popisuje další postup Jakub Puchalský, výkonný ředitel korporátní a marketingové komunikace Letiště Praha.

Letiště Václava Havla Praha prochází významným rozvojem a zaznamenává rekordní nárůsty počtu cestujících. To klade neustále větší nároky na efektivní využití vnitřních prostor terminálu a stávající instalace Forum Havlum na dvou podlažích znamená poměrně významné prostorové omezení tohoto rozvoje. Zároveň se neustále zvyšují bezpečnostní standardy a Letiště Praha jim musí přizpůsobit vnitřní prostory. Stávající instalace již zcela nezohledňuje aktuální provozní a bezpečnostní standardy, které jsou nyní vyšší než před několika lety, proto bylo nutné hledat cestu k novému originálnímu řešení připomínky Václava Havla.

Deinstalace stávajícího díla bude až jedním z posledních kroků celého projektu a dojde k ní až poté, co vznikne přesný plán na stavbu nového objektu. Nové dílo by se mohlo objevit ve veřejné části odletové haly Terminálu 2 předběžně v průběhu roku 2020 a na rozdíl od stávající instalace Forum Havlum bude zasahovat pouze jedno podlaží. Konkrétní časový harmonogram výstavby bude záviset na vyhodnocení provozních aspektů a konkrétních otázek technické proveditelnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …