Na MPO se uskutečnilo široké setkání k Strategii udržitelného rozvoje zemského digitálního vysílání

23.01.2016 9:42

Ministerstvo průmyslu a obchodu v pátek uspořádalo druhé setkání se zástupci sektoru k tématu Strategie udržitelného rozvoje zemského digitálního vysílání.

Na MPO se uskutečnilo široké setkání k Strategii udržitelného rozvoje zemského digitálního vysílání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

V posledním lednovém týdnu bude Strategie předána k projednání do meziresortního připomínkového řízení.

Setkání se mimo zástupců provozovatelů televizního vysílání (ČT, komerční TV, zástupci regionálních a lokálních TV) a operátorů sítí pro šíření signálu (ČRa, DB), kterých se navrhované řešení bezprostředně dotýká, zúčastnili i zástupci telekomunikačních operátorů, kteří budou mít možnost o užívání uvolněných kmitočtů pásma 700 MHz soutěžit.

Strategii udržitelného rozvoje zemské digitální televize zpracovala v souladu s usnesením vlády expertní skupina MPO jako jedno z klíčových opatření Strategie správy spektra, které by mělo zajistit uvolnění kmitočtů pásma 700 MHz právě pro mobilní vysokorychlostní datové služby. Jde o postup, který je plně v souladu s harmonizačními záměry EU a závěry Světové radiokomunikační konference v závěru roku 2015.

Zemské digitální televizní vysílání (DTT) sehrává v podmínkách ČR jedinečnou a významnou roli. Jedná se totiž o jedinou bezplatnou platformu příjmu volně dostupného televizního vysílání. Nyní je DTT bezkonkurenčně nejsilnější platformou pro příjem televizního vysílání v ČR, kterou využívá více než 60 % českých domácností. V současné době ovšem čelí platforma DTT dvojici výzev. První je plánované a nevyhnutelné zmenšení rozsahu kmitočtového pásma UHF (470-790 MHz) určeného doposud pro DTT ve prospěch jiných služeb. Druhou výzvu představuje zrychlující se rozvoj televizních technologií spočívající zejména ve zkvalitňování obrazu.

Strategie rozvoje DTT předpokládá poměrně dlouhé období souběžného vysílání stejných TV programů ve dvou standardech DVB-T a DVB-T2 od druhé poloviny roku 2016 do konce roku 2020. Důvodem je snaha o sociálně citlivý přístup, který by co nejvíce odpovídal běžné výměně televizních přijímačů v domácnostech za nové inovované technologie. Navržený postup respektuje i mezinárodní souvislosti a očekávaná rozhodnutí na úrovni EU (v průběhu první poloviny tohoto roku), např. stanovení data uvolnění kmitočtů pásma 700 MHz. 

Návrh Strategie se setkal s podporou a pochopením podstatné části televizního sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…