Na SSHR zasedla Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze

04.12.2013 15:03

V budově Správy státních hmotných rezerv (dále „Správy“) se uskutečnilo pravidelné zasedání Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO – National Emergency Sharing Organisation). Zasedání se zúčastnili zástupci vybraných ústředních správních úřadů a společností sdružených v České asociaci petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO).

Na SSHR zasedla Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„Zajištění energetické bezpečnosti státu je jednou z hlavních priorit každé vlády a ropná bezpečnost je nedílnou součástí této široké a komplexní problematiky,“ řekl Tomáš Perutka, předseda NESO a místopředseda pověřený řízením Správy státních hmotných rezerv.

„Správa státních hmotných rezerv i v letošním roce řešila řadu úkolů a otázek spojených s energetickou a především s ropnou bezpečností. Například dokončení novelizace zákona o nouzových zásobách ropy. Zásadní význam mělo i uzavření smlouvy o zpracování ropy ve stavu ropné nouze, kterou Správa uzavřela se společností UNIPETROL RPA. Nic z toho by nebylo možné úspěšně realizovat bez vzájemné důvěry a úzké spolupráce s Českou asociací petrolejářského průmyslu a ústředními správními úřady,“ dodal Perutka.

Jedním ze zásadních témat projednávaných na zasedání NESO byla i příprava na Emergency Response Review, prověrku připravenosti České republiky k reakci na stav ropné nouze, prováděnou Mezinárodní energetickou agenturou (IEA), která se  uskuteční v roce 2014.

Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO – National Emergency Sharing Organisation) je koordinační orgán  každé členské země IEA. V případě hrozícího nebo reálného stavu ropné nouze má za úkol posuzovat a navrhovat opatření k řešení situace za účelem zmírnění dopadů snížených dodávek, koordinovat společný postup mezinárodního přerozdělování dodávek ropy a ropných produktů.

Mezinárodní energetická agentura – IEA - byla založena v roce 1974, sdružuje 28 zemí světa a úzce spolupracuje s Evropskou unií. Jejím posláním je sledování vývoje situace na ropných trzích, problematika v zásobování ropou a ropnými produkty.  V posledních letech se zabývá i bezpečností dodávek plynu a elektrické energie včetně obnovitelných zdrojů. Mezi hlavní cíle si klade vytvoření a udržování nouzových zásob ropy v členských státech v minimální výši 90 dnů čistého dovozu. Tvorbu společných mechanismů při řešení krizí a výpadků dodávek energetických surovin v globálním měřítku.

Mgr. Tereza M. Krásenská
tisková mluvčí Správy státních hmotných rezerv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…