Na UK proběhl večer věnovaný Milanovi Rastislavovi Štefánikovi

30.10.2018 10:01

Univerzita Karlova uspořádala slavnostní večer u příležitosti 100. výročí vzniku Československa nazvaný Pocta Milanovi Rastislavu Štefánikovi. Na akci, kde se hovořilo o odkazu tohoto významného státníka pro dnešní dobu, se sešla řada významných osobností.

Na UK proběhl večer věnovaný Milanovi Rastislavovi Štefánikovi
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Milan Rastislav Štefánik, absolvent Univerzity Karlovy, byl člověk řady profesí. Vystudoval astronomii, působil jako slovenský vlastenec v Praze, přispíval do řady periodik a některá i vydával. Především ale stál u zrodu nového Československého státu, na jehož vzniku ve velké míře spolupracoval s Tomášem Garrigue Masarykem a Edvardem Benešem. „Ačkoliv M. R. Štefánik zemřel předčasně, zanechal nám svůj odkaz – prvorepublikové Československo, jeden z nejdemokratičtějších a nejslušnějších států v celém meziválečném světě. Zanechal nám rovněž své ideály – svobodu, demokracii, toleranci a pevnou víru v to, že slušnost a poctivá práce ve prospěch obecného dobra mají svůj hluboký smysl,“ uvedl v průběhu slavnostního večera prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář.

Slavnostního večera, který se konal za podpory společností J&T BANKA, a.s. a SMP CZ, a.s., se zúčastnili vrcholní představitelé Univerzity Karlovy v čele s rektorem UK profesorem Tomášem Zimou, předseda vlády ČR Andrej Babiš, europoslanec Pavel Svoboda, bývalá velvyslankyně ČR na Slovensku Livia Klausová, zástupci slovenského a francouzského velvyslanectví v ČR a členové mnoha kulturních a vzdělávacích institucí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …