Na Václavském náměstí se rozdalo tisíc obědů. První porci nabral Roman Vaněk

10.09.2013 18:40

Václavské náměstí dnes posloužilo jako velká jídelna. Během dvou hodin se na něm rozdalo tisíc misek zeleninového karí a čestnou první porci nandal Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu. Akci s názvem Hostina pro tisíc organizovala skupina Zachraň jídlo. Během dne se přišly podívat stovky Pražanů i návštěvníků a za zvuků klavíru si vychutnali netradiční pokrm vyrobený z jídla, které by se jinak vyhodilo.

Na Václavském náměstí se rozdalo tisíc obědů. První porci nabral Roman Vaněk
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

„Jsme rádi, že vše proběhlo hladce, i když šlo o první takovou hostinu v České republice. Navíc uvařit tisíc obědů naráz je poměrně komplikované. Vše jsme zvládli také díky pomoci více než 40 dobrovolníků a díky zkušenostem kuchaře Petra Peška, který vaření koordinoval,“ popisuje Adam Podhola ze skupiny Zachraň jídlo. Tisíc obědů uvařených z jídla, které by se jinak vyhodilo, se podařilo rozdat během více než dvou hodin.

„Je to opravdu skvělý úspěch a takovéhle akce jsou skutečně důležité,“ řekl Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu, který na Hostinu pro tisíc přišel. Přesně ve dvanáct hodin pak nandal první porci zeleninového karí, které se následně v krátkém čase rozdalo.

Na oběd přišly jak maminky s dětmi, tak i senioři a kolemjdoucí. Na informačních panelech se mohli dozvědět, jak se jídlem plýtvá a jak mu mohou předejít. V kuchařce, které se na místě rozdalo tisíc kusů, se dočetli, jak mohou naložit se starším jídlem. Během odpoledního programu na pódiu vystoupilo také mnoho hostů ze spřízněných neziskových organizací, včetně České federace potravinových bank či Informačního centra OSN. 

„Jsme rádi, že se o tématu plýtvání jídlem začíná více mluvit. Naše organizace shromažďuje potraviny od supermarketů a farmářů, které by zbytečně musely skončit v koši. My je místo toho přerozdělujeme potřebným. Doufáme, že díky Hostině pro tisíc začne do pražské Potravinové banky přispívat více obchodů. V současné době totiž máme omezené zdroje,“ řekla Věra Doušová z České federace potravinových bank.

Zeleninu na přípravu jídla poskytla firma Makro, Tesco a drobní farmáři. „Jsme rádi, že jsme alespoň touto pomocí mohli přispět. Spolupracujeme s Potravinovou bankou už od roku 2009 a do budoucna by nám velmi pomohlo, pokud by se nemusela platit daň 15 % při darování jídla. V současné době je totiž pro supermarkety jednodušší jídlo vyhodit, než ho darovat,“ uvedla Kateřina Pištorová, manažerka komunikace pro Makro.

Skupina Zachraň jídlo považuje průběh hostiny za velký úspěch. „Do budoucna chceme v našich aktivitách pokračovat a budeme rádi, když se najdou obdobní nadšenci i v jiných městech. Jedním z našich cílů je zjednodušit možnosti darování jídla a pomoci Potravinové bance najít více dobrovolníků. Touto jednorázovou akcí naše snažení nekončí,“ dodal Adam Podhola. 

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

V liberecké zoo se již potřetí rozdávaly Ceny za přínos k rozvoji environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty

21:14 V liberecké zoo se již potřetí rozdávaly Ceny za přínos k rozvoji environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty

Ve čtvrtek 14. listopadu 2019 proběhl v Experimentálním studiu v Lidových sadech 18. ročník konferen…