Na Václavském náměstí se rozdalo tisíc obědů. První porci nabral Roman Vaněk

10.09.2013 18:40

Václavské náměstí dnes posloužilo jako velká jídelna. Během dvou hodin se na něm rozdalo tisíc misek zeleninového karí a čestnou první porci nandal Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu. Akci s názvem Hostina pro tisíc organizovala skupina Zachraň jídlo. Během dne se přišly podívat stovky Pražanů i návštěvníků a za zvuků klavíru si vychutnali netradiční pokrm vyrobený z jídla, které by se jinak vyhodilo.

Na Václavském náměstí se rozdalo tisíc obědů. První porci nabral Roman Vaněk
Foto: internet
Popisek: potraviny, ilustrační foto

„Jsme rádi, že vše proběhlo hladce, i když šlo o první takovou hostinu v České republice. Navíc uvařit tisíc obědů naráz je poměrně komplikované. Vše jsme zvládli také díky pomoci více než 40 dobrovolníků a díky zkušenostem kuchaře Petra Peška, který vaření koordinoval,“ popisuje Adam Podhola ze skupiny Zachraň jídlo. Tisíc obědů uvařených z jídla, které by se jinak vyhodilo, se podařilo rozdat během více než dvou hodin.

„Je to opravdu skvělý úspěch a takovéhle akce jsou skutečně důležité,“ řekl Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu, který na Hostinu pro tisíc přišel. Přesně ve dvanáct hodin pak nandal první porci zeleninového karí, které se následně v krátkém čase rozdalo.

Na oběd přišly jak maminky s dětmi, tak i senioři a kolemjdoucí. Na informačních panelech se mohli dozvědět, jak se jídlem plýtvá a jak mu mohou předejít. V kuchařce, které se na místě rozdalo tisíc kusů, se dočetli, jak mohou naložit se starším jídlem. Během odpoledního programu na pódiu vystoupilo také mnoho hostů ze spřízněných neziskových organizací, včetně České federace potravinových bank či Informačního centra OSN. 

„Jsme rádi, že se o tématu plýtvání jídlem začíná více mluvit. Naše organizace shromažďuje potraviny od supermarketů a farmářů, které by zbytečně musely skončit v koši. My je místo toho přerozdělujeme potřebným. Doufáme, že díky Hostině pro tisíc začne do pražské Potravinové banky přispívat více obchodů. V současné době totiž máme omezené zdroje,“ řekla Věra Doušová z České federace potravinových bank.

Zeleninu na přípravu jídla poskytla firma Makro, Tesco a drobní farmáři. „Jsme rádi, že jsme alespoň touto pomocí mohli přispět. Spolupracujeme s Potravinovou bankou už od roku 2009 a do budoucna by nám velmi pomohlo, pokud by se nemusela platit daň 15 % při darování jídla. V současné době je totiž pro supermarkety jednodušší jídlo vyhodit, než ho darovat,“ uvedla Kateřina Pištorová, manažerka komunikace pro Makro.

Skupina Zachraň jídlo považuje průběh hostiny za velký úspěch. „Do budoucna chceme v našich aktivitách pokračovat a budeme rádi, když se najdou obdobní nadšenci i v jiných městech. Jedním z našich cílů je zjednodušit možnosti darování jídla a pomoci Potravinové bance najít více dobrovolníků. Touto jednorázovou akcí naše snažení nekončí,“ dodal Adam Podhola. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…