Na kulturu dá Královéhradecký kraj téměř 20 milionů korun

09.05.2019 22:22

Královéhradecký kraj rozdělí na dotacích v oblasti kultury a památkové péče 19,25 milionu korun. Je to o osm milionů více než v loňském roce. V rámci tří dotačních programů získá dotaci 153 žadatelů.

Na kulturu dá Královéhradecký kraj téměř 20 milionů korun
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Meziročně došlo k výraznému nárůstu prostředků, které Královéhradecký kraj poskytuje pro oblast kultury. Chci vyzdvihnout zcela nový dotační program na podporu činnosti muzeí a galerií, který letos dokázal uspokojit drtivou většinu žadatelů. Jeho prostřednictvím jsme rozdělili dva miliony korun,“ uvádí náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství a kultury. Zmíněný dotační program podpoří celkem 22 žadatelů.

Pozoruhodný je například projekt Městského muzea ve Dvoře Králové nad Labem na restaurování dámské pelerínky ze 70. – 80. let 19. století. Jedná se o záchranu unikátního exempláře slavnostní módy pocházející pravděpodobně z královédvorské krejčovské dílny. Dámská pelerína je díky svému střihu a smetanové barvě jedinečným sbírkovým předmětem, který je dokladem zručnosti královédvorských řemeslníků na konci 19. století. Jedná se mimořádný oděvní předmět s touto datací dochovaný v českých muzeích.

V rámci podpory kulturních aktivit kraj rozdělí mezi 68 žadatelů přes 5 milionů korun. Jedním z podpořených projektů je pořádání mezinárodní soutěže Broumovská klávesa. Jejím cílem je poskytnout mladým a talentovaným klavíristům prostor pro pódiové konfrontace na nevyšší úrovni. Celý koncept soutěže se opírá o osvědčený systém dětského hudebního vzdělávání a dlouholetou tradici dětských soutěží v České republice.

„Soutěž si vybudovala uznání daleko za našimi hranicemi. Prezentace Královéhradeckého kraje tak přesahuje do celého světa. Předcházejících ročníků se zúčastnilo více než 400 mladých talentů z ČR, Polska, Slovenska, Maďarska, Ukrajiny, Černé Hory nebo Vietnamu,“ upozorňuje náměstkyně Berdychová.

Na obnovu památkového fondu půjde 12,2 milionu korun, které si rozdělí 63 žadatelů. Mezi nimi je například město Hořice usilující o záchranu památkové chráněného koupaliště Dachova, které je nyní v havarijním stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…