Na léčbu obezity vynakládá ČPZP ročně až 40 milionů korun

22.01.2019 10:37

Nadbytečná kila, která nás asi nejvíce trápí po vánočním hodování, nejsou jen estetický problém. Mohou znamenat i vážné zdravotní potíže. Obezita totiž mimo jiné zvyšuje riziko infarktu, cévní mozkové příhody nebo riziko vzniku cukrovky. Na léčbu pacientů s diagnózou obezity vynakládá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) téměř 40 milionů korun za rok.

Na léčbu obezity vynakládá ČPZP ročně až 40 milionů korun
Foto: ČPZP
Popisek: Obezita, ilustrační foto

„Náklady na léčbu obezity narůstají. Je to dáno jednak vzrůstajícím počtem obézních lidí, jednak změnou postoje společnosti k obezitě a nadváze, tedy štíhlý rovná se perspektivní, což může být motivací pro léčbu. Vliv na růst nákladů mají také nové možnosti léčby,“ konstatuje tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová s tím, že zatímco v roce 2013 evidovala ČPZP více než 6 300 obézních pojištěnců, v roce 2018 jich bylo již téměř 7 000.

Počty pojištěnců s diagnózou obezita a náklady na jejich léčbu

Rok

Počet pojištěnců

Náklady v Kč

2013

6 348

31 681 086

2017

6 827

39 819 362

2018*

6 929

37 819 362

*Jedná o předběžné údaje

Vyčíslení této léčby však není jednoduché vzhledem k tomu, že pacient nemusí být cíleně léčen pro obezitu, ale léčí se s diagnózami diabetes, onemocnění srdce, hypertenze, cévního či maligního onemocnění, na jejichž vzniku se obezita podílí. „Ve vykazování pro zdravotní pojišťovnu je vykázána hlavní diagnóza, pro kterou se pacient léčil. Obezita nemusí být vůbec uvedena, ačkoliv byla původní a hlavní příčinou nemoci,“ vysvětluje tisková mluvčí ČPZP. Výsledná čísla tak mohou být ještě vyšší.

Příspěvek 700 Kč na pravidelné sportování

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna má v nabídce preventivní programy, které mohou lidem s úpravou hmotnosti pomoci. Svým pojištěncům například přispívá 700 Kč na permanentku na pravidelné sportovní aktivity a podpoří je také v plavání. Na jaře a na podzim poskytuje ve vybraných bazénech po celé České republice plavání zdarma nebo se slevou. Právě pohyb ve vodě je velmi vhodnou variantou pro osoby s vyšší hmotností a nadváhou, neboť se při něm méně namáhají klouby a páteř.

Zdravotní pojišťovnu je možné změnit právě teď

Tyto a mnohé další benefity nabízí ČPZP stávajícím i novým klientům bez rozdílu. Změna pojišťovny je možná jedenkrát ročně. Pokud o přeregistraci požádáte do konce března, klientem nové pojišťovny se stanete již od letošního července. K ČPZP, která se počtem téměř 1,3 milionu klientů řadí mezi tři největší zdravotní pojišťovny, se můžete rychle a jednoduše zaregistrovat i online na www.cpzp.cz.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má 109 poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…