Na seznamu doporučených výrobků pro kotlíkové dotace není kotel, který by neplnil podmínky programu

29.07.2016 19:08

Na seznamu doporučených výrobků pro kotlíkové dotace není aktuálně kotel, který by nevyhovoval podmínkám dotace. Kotel slovenského výrobce, který byl prověřován Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP ČR) na základě podnětu z Asociace podniků topenářské techniky, splňuje dle dalšího (arbitrážního) posudku z nezávislé akreditované zkušebny požadované hodnoty (pro spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet), a tak i podmínky dotace.

Na seznamu doporučených výrobků pro kotlíkové dotace není kotel, který by neplnil podmínky programu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komín, ilustrační foto

Potvrdil to arbitrážní posudek, který na vyžádání ze strany SFŽP doložil výrobce kotle a který měl rozhodnout o případném setrvání kotle na seznamu doporučených výrobků podpořených z kotlíkových dotací. Naměřené hodnoty pro spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet byly v arbitrážním posudku obdobné jako v posudku, který společnost původně doložila jako nezbytný podklad pro zapsání do seznamu SVT. Seznam vede SFŽP a jeho účelem je pomoci žadatelům o kotlíkové dotace v orientaci na trhu s dotovanými kotli. Výrobci pro zapsání do seznamu dokládají mj. certifikáty o plnění požadovaných hodnot z akreditovaných nezávislých zkušeben po celé Evropě. Na základě těchto certifikátů mohou být zapsáni na seznam doporučených výrobků podpořených z kotlíkových dotací. Všechny výrobky zapsané na seznam musí splnit stejné podmínky a jejich uvedení na seznamu znamená, že výrobci deklarují mj. splnění podmínek spalování v ekodesignu, což je doloženo právě díky certifikátům z nezávislých akreditovaných zkušeben, které jsou si na trhu EU rovny. MŽP spolu s Asociací podniků topenářské techniky zároveň podá podnět na příslušné orgány (zejména MPO), aby zahájily kroky k zefektivnění regulace trhu s kotli na českém i celoevropském trhu.

Výrobek na seznamu SVT vedený pod číslem 6503 je v seznamu evidovaný jako kombinovaný kotel určený pro spalování černého a hnědého uhlí a dřevěných pelet. Výrobce kotle dodal v roce 2015 veškerou dokumentaci potřebnou k zápisu na seznam, včetně zkoušky plnění ekodesignu na všechna paliva z nezávislé akreditované zkušebny z Piešťan (Technický skúšobný ústav Piešťany, š. p.). Na základě podnětu Asociace podniků topenářské techniky nechal SFŽP ČR přezkoušet kotel vybraný z běžné distribuce v nezávislé certifikované zkušebně v Brně (Strojírenský zkušební ústav, s. p.). Ta však naměřila odlišné výsledky, které se neshodovaly s výsledky naměřenými v nezávislé akreditované zkušebně v Piešťanech. SFŽP následně konfrontoval výrobce s tímto posudkem a nad rámec požadavků na zápis do SVT trval na doložení nových certifikátů o plnění podmínek programu, tentokrát z jiné akreditované evropské zkušebny, které rozhodnou o jeho setrvání v seznamu. Dodání těchto nových dokumentů výrobce přislíbil a následně i doložil, i když zatím jen částečně.

Arbitrážní posudek z nezávislé akreditované zkušebny v Lodži (Instytut Energetyki – Institut Badawczy), předložený výrobcem kotle v termínu do 30. 6. 2016 potvrdil, že výrobek vedený v seznamu pod číslem 6503 naplňuje v případě spalování hnědého uhlí a dřevěných pelet požadované hodnoty na ekodesign, které jsou podmínkou pro zapsání na seznam SVT. Výsledky těchto dvou zkoušek korelují s výsledky posudku ze zkušebny v Piešťanech, které tak potvrzují. Na základě těchto výrobcem doložených podkladů a na základě jeho deklarace o naplnění všech požadavků programu nemá Státní fond životního prostředí ČR důvod pro stažení výrobku ze seznamu, a lze tak výrobek i nadále podpořit v rámci kotlíkových dotací.

Výrobce prozatím nedodal v rámci certifikátu z Lodže přeměření spalování třetího paliva – černého uhlí, ale dopisem určeným Státnímu fondu životního prostředí ČR přislíbil, že další certifikaci plnění požadovaných hodnot ekodesignu při spalování černého uhlí z nezávislé evropské zkušebny dodá ve lhůtě přiměřené s ohledem na čas potřebný k zajištění termínu zkoušek v příslušné zkušebně, nejpozději však do konce roku 2016.

Vzhledem k rozdílným měřením v několika různých nezávislých zkušebnách, akreditovaných příslušnými národními orgány v rámci pravidel jednotného evropského akreditačního systému, jejichž rozdílné výsledky nemůže MŽP objektivně zhodnotit a ani mu to nepřísluší, zároveň MŽP řeší s Asociací podniků topenářské techniky podání podnětu na Ministerstvo průmyslu a obchodu (které má tuto problematiku v kompetenci), aby zahájilo kroky k zefektivnění nástrojů pro regulaci trhu s kotli v České republice, potažmo i v celé EU.

Navíc platí, že kdyby se kdykoliv v budoucnu potvrdilo, že na seznamu je nevyhovující výrobek nesplňující parametry programu, pak odpovědnost nese vždy výrobce, po kterém by samozřejmě MŽP případné škody vymáhalo.

O celé situaci byli dnes informováni i zástupci krajských úřadů, které administrují kotlíkové dotace.

Poznámky:

  • Podmínky SFŽP k zapsání na seznam najdete zde.
  • Seznam SVT najdete na této adrese zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…