Na stárnutí populace je třeba se dobře připravit. MPSV zahájilo Národní konvent

04.03.2017 20:01

Kulatým stolem na téma „Bydlení a stárnutí populace“ zahájilo MPSV Národní konvent ke stárnutí populace. Ten si klade za cíl zahájit širokou debatu mezi ministerstvy, odbornou i laickou veřejností o tom, jak by se česká společnost měla připravit na demografické změny.

Na stárnutí populace je třeba se dobře připravit. MPSV zahájilo Národní konvent
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

„Stárnutí populace je proces, o kterém všichni vědí, ale málokdo pro přípravu na něj něco systematicky dělá,“ řekla náměstkyně ministryně pro řízení sekce sociální a rodinné politiky Zuzana Jentschke Stőcklová a k tomu dodala: „Je to průřezová agenda týkající se celé řady aktérů. A proto s nimi chceme začít diskutovat o návrzích opatření, která musíme přijmout, abychom se na stárnutí populace dobře připravili“.

První kulatý stůl bude zaměřený na různé aspekty problematiky bydlení v souvislosti se stářím a stárnutím populace. Velkým tématem je dostupnost, finanční, místní i co se týče stavebního řešení a bezbariérovosti. Dalším důležitým tématem je kvalita pobytových sociálních služeb a také podpora samostatného bydlení u starších lidí například prostřednictvím terénních služeb nebo výpomoci ve formě služeb pro domácnost.

„V diskusi chceme propojit dva pohledy na problematiku. Současnost, to znamená situaci lidí, kteří jsou nyní v důchodovém a předdůchodovém věku, a budoucnost, to znamená, jak bude vypadat a co bude potřebovat společnost, ve které bude přibývat starších lidí a naopak ubývat těch mladších,“ doplnila náměstkyně. Součástí kulatých stolů by mělo být i představení příkladů dobré praxe ze zahraničí a České republiky.

Po prvním kulatém stole budou v dubnu, květnu, červnu a září následovat čtyři další. Diskutovat se bude o materiálním zajištění ve stáří a chudobě, o zdraví a péči, o tom, co bude znamenat stárnutí populace pro trh práce a také o otázkách vzdělávání, dobrovolnictví a vůbec aktivním zapojení starších lidí do života komunity. Národní konvent ke stárnutí populace pak v říjnu vyvrcholí dvoudenní mezinárodní konferencí na téma Stárnutí a veřejný prostor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…