Na trh míří limitovaná edice piva z čerstvého chmele

02.04.2015 13:19

V pátek 29. srpna 2014 byla ve varně Budějovického Budvaru uvařena již třetí řada limitované edice speciálního piva BUD B:STRONG z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel byl načesán jen několik hodin předtím na chmelnici U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany. Toto mimořádné pivo má i mimořádně dlouhou dobu zrání – 200 dnů. Čepovat se bude v již během nadcházejícího víkendu ve vybraných restauracích v České republice, Itálii, Německu, Slovensku a ve Spojeném království.

Na trh míří limitovaná edice piva z čerstvého chmele
Foto: Budějovický Budvar
Popisek: Stáčírna plechovek Budějovické Budvaru

Pod dohledem mistra varny Budějovického Budvaru a dalších kolegů z pivovaru bylo v pátek 29. srpna 2014 v podvečer uvařeno speciální pivo BUD B:STRONG Limited Edition s použitím čerstvých chmelových hlávek. Byl to již třetí ročník této limitované edice. Sklizeň hlávek proběhla jen několik hodin předtím na chmelnici „U Splavu“ ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem.

„Vaření piva z čerstvého chmele je pro nás vždy svátkem. Vzdáváme tím poctu pivovarskému řemeslu a vzácným čerstvým surovinám. Chmelení limitované edice piva jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek přímo do mladinové pánve ve třech dávkách,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru. Speciální pivo BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. má velmi dlouhou dobu zrání, která činí 200 dnů. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. V kombinaci se výraznými chuťovými vlastnostmi silného speciálu vzniká unikátní pivo. „Protože používáme již třetím rokem chmel ze stejné chmelnice, můžeme dobře pozorovat rozdíly ve sklizních způsobené odlišným počasím v daném roce. Každý rok se můžeme těšit na drobné nuance zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti. V každé várce limitované edice piva tak můžeme společně se znalci piva objevovat odlišné senzorické vlastnosti ročník od ročníku,“ doplňuje Adam Brož.

Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru začali vařit pivo z čerstvého chmele v roce 2012 a díky zájmu spotřebitelů se z původně pokusné várky stala tradice. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek se vysloveně vydařil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů,“ uzavírá Adam Brož.

Pivo uvařené 29. srpna 2014 budou lidé moci ochutnat již tento víkend ve vybraných restauracích a pivnicích. Dodávat se bude výhradně v sudech o objemu 20 litrů. Kromě České republiky se bude čepovat i v Itálii, Německu, Slovensku a ve Spojeném království.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…