Na trh míří limitovaná edice piva z čerstvého chmele

02.04.2015 13:19

V pátek 29. srpna 2014 byla ve varně Budějovického Budvaru uvařena již třetí řada limitované edice speciálního piva BUD B:STRONG z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel byl načesán jen několik hodin předtím na chmelnici U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany. Toto mimořádné pivo má i mimořádně dlouhou dobu zrání – 200 dnů. Čepovat se bude v již během nadcházejícího víkendu ve vybraných restauracích v České republice, Itálii, Německu, Slovensku a ve Spojeném království.

Na trh míří limitovaná edice piva z čerstvého chmele
Foto: Budějovický Budvar
Popisek: Stáčírna plechovek Budějovické Budvaru

Pod dohledem mistra varny Budějovického Budvaru a dalších kolegů z pivovaru bylo v pátek 29. srpna 2014 v podvečer uvařeno speciální pivo BUD B:STRONG Limited Edition s použitím čerstvých chmelových hlávek. Byl to již třetí ročník této limitované edice. Sklizeň hlávek proběhla jen několik hodin předtím na chmelnici „U Splavu“ ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. Chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem.

„Vaření piva z čerstvého chmele je pro nás vždy svátkem. Vzdáváme tím poctu pivovarskému řemeslu a vzácným čerstvým surovinám. Chmelení limitované edice piva jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek přímo do mladinové pánve ve třech dávkách,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru. Speciální pivo BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. má velmi dlouhou dobu zrání, která činí 200 dnů. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. V kombinaci se výraznými chuťovými vlastnostmi silného speciálu vzniká unikátní pivo. „Protože používáme již třetím rokem chmel ze stejné chmelnice, můžeme dobře pozorovat rozdíly ve sklizních způsobené odlišným počasím v daném roce. Každý rok se můžeme těšit na drobné nuance zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti. V každé várce limitované edice piva tak můžeme společně se znalci piva objevovat odlišné senzorické vlastnosti ročník od ročníku,“ doplňuje Adam Brož.

Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru začali vařit pivo z čerstvého chmele v roce 2012 a díky zájmu spotřebitelů se z původně pokusné várky stala tradice. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek se vysloveně vydařil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů,“ uzavírá Adam Brož.

Pivo uvařené 29. srpna 2014 budou lidé moci ochutnat již tento víkend ve vybraných restauracích a pivnicích. Dodávat se bude výhradně v sudech o objemu 20 litrů. Kromě České republiky se bude čepovat i v Itálii, Německu, Slovensku a ve Spojeném království.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

ČEZ: Jizerská 50 přála skvělým výkonům i dobročinnosti

12:41 ČEZ: Jizerská 50 přála skvělým výkonům i dobročinnosti

Zasněžené Jizerky přivítaly tisíce závodníků a fanoušků, kteří kromě obrovského nasazení, ať v bílé …