Na veletrh Rehaprotex vlakem Českých drah přímo na Brněnské výstaviště

15.09.2017 15:03

České dráhy vypraví na mezinárodní veletrh rehabilitačních, kompenzačních, protetických a ortopedických pomůcek, který se koná na Brněnském výstavišti od 19. do 22. září, zvláštní spoj s názvem REHAEXPRES. Speciální vlak pojede v úterý 19. září z Prahy a přiveze zájemce přímo až do areálu výstaviště. Objednaní cestující v tomto spoji zaplatí zvýhodněné jízdné a mají vstup na veletrh zdarma.

Na veletrh Rehaprotex vlakem Českých drah přímo na Brněnské výstaviště
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Speciální vlak vyrazí z Prahy hl.n. v 6:15 a u areálu výstaviště v Brně zastaví krátce po 10.  hodině. Na své trase zastaví tento spoj ještě v Praze-Libni, Kolíně, Pardubicích hl.n., České Třebové, Svitavách, Brně dolním nádraží až dojede na Brněnské výstaviště – odtud se vydá zpět v 16:15. Národní dopravce nasadí na tento spoj moderní bezbariérovou jednotku InterPanter, která nabídne 185 míst k sezení, z toho 71 míst dostupných bez schodů a 14 míst pro vozíčkáře.

Ve všech stanicích vlak zastaví na cca 5 minut. Souprava nemá zdvihací plošinu, ale nájezdovou rampu, která umožňuje podstatně rychlejší nástup hendikepovaných cestujících. Z Brna dolního nádraží pak až na výstaviště potáhne vlak InterPanter dieselová lokomotiva, částečně „po silnici“ ulicemi města za doprovodu Policie ČR. Rychlost vlaku bude v tomto úseku jen 10 km/h.
Výstup a nástup cestujících a vozíčkářů do areálu Brno je zajištěn přes provizorní dřevěné, a pro tento účel speciálně postavené, nástupiště.

Kapacita vlaku je omezená. Cestu lze objednat předem na emailu bludovskan@gr.cd.cz, případně na telefonu 972 232 387, a to pouze do vyčerpání kapacity.

„NRZP ČR dlouhodobě spolupracuje s ČD na zpřístupňování železniční dopravy pro osoby se zdravotním postižením. V celostátní železniční dopravě ČD zajišťují velký podíl bezbariérových vagónů a tím zajišťují možnost OZP využívat železniční spojení k dopravě. Vypravení speciálního vlaku REHAEXPRES k dopravě OZP na veletrh REHAPROTEX je návrat k dobré praxi, která tady fungovala několik let. Speciální vlak umožní většímu počtu lidí se zdravotním postižením se účastnit veletrhu REHAPROTEX, na kterém si mohou prohlédnout nové typy zvláštních kompenzačních a protetických pomůcek, elektrických a mechanických vozíků, polohovacích postelí. Možnost vyzkoušet si konkrétní pomůcku je nezastupitelná a ČD svojí podporou REHAEXPRESEM vyšly vstříc potřebám OZP,“ říká předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása. ČD se také účastní konference, která se uskuteční první veletržní den, tedy 19. 9. 2017 na téma - Cestování po železnici pro všechny. „Konference by se měla zaměřit na zlepšení situace dopravy osob se zdravotním postižením na železnici, a to především u komerčních subjektů, které nechtějí převážet osoby se zdravotním postižením. Měla by také upozornit na legislativní a jiné překážky, bránící účinnému odmítání přepravování OZP po železnici,“ dodává Václav Krása.

 

Jízdní řád zvláštního vlaku REHAEXPRES

(19. září 2017)

tam

stanice

zpět

6:15

Praha hl.n.

20:33

6:22 – 6:25

Praha-Libeň

20:23 – 20:27

6:56 – 7:01

Kolín

19:45 – 19:50

7:23 – 7:27

Pardubice hl.n.

19:20 – 19:24

8:01 – 8:05

Česká Třebová

18:43 – 18:47

8:15 – 8:18

Svitavy

18:24 – 18:33

9:15

Brno dolní nádraží

17:25

10:05

Brno BVV

16:15

 
Bližší informace naleznete ZDE

Bezbariérové spoje Českých drah
 
České dráhy provozují celkem 631 bezbariérových vozidel umožňujících cestování osob na vozíku. V loňském roce doplnil národní dopravce svůj park bezbariérových vozidel o elektrické jednotky InterPanter na lince Brno – Svitavy – Pardubice – Praha a multifunkční vozy typu Bhmpz určené pro expresní dopravu mezi Prahou, Ústím nad Labem, Děčínem a severním Německem.
„Díky více než 600 vozům a jednotkám upraveným pro cestování osob na vozíku můžeme v současném jízdním řádu nabízet osobám se ztíženou možností pohybu přepravu v rekordním počtu 4 914 spojů,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu a doplňuje: „V každodenním provozu to znamená, že více než 70 % denně vypravovaných vlaků je zařazeno v objednávkovém systému pro přepravu osob na vozíku a umožňuje provést si do takového spoje objednávku přepravy.“
„Velmi pozitivní je, že skoro tři čtvrtiny všech pro bezbariérovou přepravu přístupných vozidel představují nízkopodlažní elektrické a motorové jednotky, do kterých můžou snadno nastupovat nejen lidé na vozíku, ale také senioři, maminky s kočárky, nebo lidé, kteří mají například po úrazech ztíženou možnost chůze do schodů,“ připomíná Michal Štěpán.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…