Na veletrhu Monumento v Salcburku bude NPÚ prezentovat méně známé oblasti památkové péče

26.01.2016 9:11

Materiál a emoce je téma letošního mezinárodního odborného veletrhu Monumento a salcburské Messezentrum očekává mezi 28. a 30. lednem až 180 vystavovatelů. Národní památkový ústav zde formou výstavy představí svůj koncept péče o industriální, moderní a venkovské památky a postupy a technologie užívané v této oblasti; kromě toho bude mít na veletrhu vlastní stánek s prezentací své činnosti včetně nabídky odborných publikací a časopisů.

Na veletrhu Monumento v Salcburku bude NPÚ prezentovat méně známé oblasti památkové péče
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Společně s památkáři a vědci z Rakouska, Německa, Švýcarska, Slovinska, Maďarska a dalších zemí zde budou vystavovat také soukromé firmy specializované na technologie užívané při péči o památky. Výstavu letos zaštiťuje ICOMOS a UNESCO a prezentace, diskuse a přednášky budou sloužit ke zlepšování vztahů mezi regiony, vědci a soukromou sférou. Ukážou, jak nám dobře zachované a prezentované materiální památky mohou zprostředkovat emocionální vztah k minulosti.

Odborníci z Národního památkového ústavu budou na veletrhu prezentovat výsledky své práce rovněž na přednáškách a odborných debatách. Na čtvrtečním slavnostním zahájení pronese proslov náměstek pro památkovou péči Martin Tomášek, Ph.D., jenž se zúčastní i páteční pódiové diskuse na téma budoucnost památkové péče (začátek v 17 hodin, hala 10). Ve čtvrtek ve 14.30 hodin vystoupí Ing. arch. Miloš Solař z odboru péče o památkový fond s příspěvkem o památkové péči a úspoře energií v Česku v rámci tématu Energieeffizientes Restaurieren in Europa (hala 10, místnost 1); záštitu poskytlo sdružení bavorských řemeslných komor a sdružení Restaurator im Handwerk.

V pátek v 15.30 hodin začíná přednáška ředitele NPÚ, ÚOP v Brně PhDr. Zdeňka Váchy o dějinách a specifikách péče o památky meziválečné moderní architektury, v sobotu rovněž v 15.30 hod. představí Alena Borovcová, Ph.D., z Metodického centra průmyslového dědictví v Ostravě činnost tohoto centra prezentací výsledků konkrétních výzkumných úkolů včetně příkladů obnovených technických památek; poté se bude promítat dokumentární film o renovaci a restauraci interiérů piaristického kostela Nalezení sv. Kříže v Litomyšli.Celý program veletrhu je k dispozici na stránkách pořadatele http://www.monumento-salzburg.at/messekatalog.html.

Monumento Salzburg, čtvrtek 28. až sobota 30. ledna 2016. Otevřeno denně 10 až 18 hodin, vstupné 12 eur, kontakt a podrobné informace na http://www.monumento-salzburg.at/.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…