Na vyšetření novou sanitkou. Pardubický kraj uvolní na nákup moderních vozů šest milionů korun

08.03.2018 16:03

Zlepšení stavu vozového parku zdravotnické dopravní služby ve společnosti Nemocnice Pardubického kraje (NPk) a ve svých zdravotnických příspěvkových organizacích bylo jedním z témat posledního zasedání krajských radních. Ti navrhli do vozového parku letos investovat přes šest milionů korun. Jejich návrh ještě musí schválit zastupitelé na dubnovém jednání.

Na vyšetření novou sanitkou. Pardubický kraj uvolní na nákup moderních vozů šest milionů korun
Foto: archiv MN
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD)

„Často mi je až stydno, s jakým šrotem byli pacienti převáženi k ambulantnímu ošetření. Komfort služeb a kondici nemocnic poznáme i podle doprovodných služeb, kterými doprava do nemocnice a zpět bezesporu je, a proto jsme přistoupili k uvolnění finančních prostředků, aby se zvýšil komfort pacientů. Zdravotnická záchranná služba prošla po roce 2010 kompletní obnovou vozového parku a záchranářské vozy jsou dnes nové, moderní a k jejich obnově stačí standardní odpisový plán. O něco podobného se budeme postupně snažit i u dalších zařízení,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Stav vozového parku ve Zdravotnické záchranné službě Pardubického kraje je již na dobré úrovni udržitelnosti, což potvrzuje také krajský radní Ladislav Valtr. „Díky podpoře kraje a dotacím EU je technický stav vozidel ZZS vyhovující a s ohledem na stav dostatečnou tvorbu vlastního investičního fondu, který je každý rok doplňován o částku odpisů, je zde zajištěno i žádoucí samofinancování obnovy na úrovni zhruba šest vozů ročně. Do stejného režimu právě chceme během dvou let dostat také naše nemocnice a další příspěvkové organizace,“ sdělil radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.

„Plánovaná obnova v rámci společnosti Nemocnice Pardubického kraje, která má v současné době 28 vozů, spočívá v letošním roce v pořízení tři sanitních vozů formou leasingu. Pokud by byla pořízena ještě další dvě vozidla v roce 2018, od roku 2019 by bylo možné přejít na pravidelnou obnovu dvou vozů ročně a zabránit tím stárnutí vozového parku,“ uvedl Ladislav Valtr, který dodal, že rada kraje proto navrhla poskytnout NPk ze svého rozpočtu příspěvek ve výši 2,4 miliony korun na dva sanitní vozy.

Své vlastní sanitky mají i další příspěvkové organizace Pardubického kraje. Kromě Nemocnice následné péče Moravská Třebová, která provozuje zdravotnickou dopravní službu se sedmi vozy, mají všechny příspěvkové organizace jen minimální počet sanitních vozů pro dopravu vlastních pacientů. Většinou se jedná o převozy do jiného zdravotnického zařízení, na odborná vyšetření a podobně. „Finanční možnosti příspěvkových organizací nejsou takové, aby mohly okamžitě financovat obnovu sanitních vozidel. Na základě přehledu, který jsme zpracovali, je potřeba v letošním roce pořídit po jednom vozidle pro Odborný léčebný ústav Albertinum, Léčebnu dlouhodobě nemocných Rybitví a dvě sanitní vozidla pro Nemocnici následné péče Moravská Třebová,“ informoval radní Ladislav Valtr s tím, že investice těmto příspěvkovým organizacím by dosahovala téměř 4 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…