Nad silnicí mezi Prahou–Zbraslaví a Vraným nad Vltavou byla zahájena sanace skal

02.09.2013 11:14

Podél silnice číslo III/1043 mezi Prahou Zbraslaví a Vraným nad Vltavou začali ve čtvrtek 29. srpna 2013 pracovníci firmy Pozemní komunikace Bohemia likvidovat část křovin a stromů. Začala tak realizace projektu s názvem „III/1043 Vrané nad Vltavou, zajištění stability skalního masivu“, který realizuje Středočeský kraj.

Nad silnicí mezi Prahou–Zbraslaví a Vraným nad Vltavou byla zahájena sanace skal
Foto: Redakce
Popisek: Josef Řihák (ČSSD), senátor a hejtman Středočeského kraje

„Silnice III/1043 byla letos v lednu uzavřena poté, co na ni spadl velký kus skály. Odborníci upozornili, že hrozí vysoké riziko uvolnění a pádu dalších částí skalního masivu na komunikaci. Silniční provoz mezi Prahou a Vraným je v současné době veden po objížďce, která je přibližně o sedm kilometrů delší než původní trasa. Uzavírka velmi komplikuje dopravu obyvatel Vraného nad Vltavou do Prahy, a proto jsme se rozhodli přistoupit k co nejrychlejšímu zahájení stavby,“ řekl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák, který inkriminovaný úsek navštívil den po zahájení sanačních prací. Setkal se zde se starostkou obce Vrané nad Vltavou Martinou Filipovou a s pracovníky dodavatelské firmy.

Nestabilita svahu nad silnicí ze Zbraslavi do Vraného po pravém břehu Vltavy se řeší již od roku 2006, kdy byla zahájena projektová příprava na řešení definitivní sanace skalního masivu v lokalitě Zvolská homole. Na zajištění stability skalního masivu by měl Středočeský kraj získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí. „Sanační práce bude dodavatelská firma podle smlouvy provádět 26 týdnů a to za částku 7,1 milionu korun, za kterou byla zakázka vysoutěžena ve výběrovém řízení. Snažili jsme se práce maximálně urychlit, aby silnice mohla být alespoň v omezeném režimu co nejdříve zprovozněna,“ vysvětlil hejtman Josef Řihák.

„Jsem ráda, že práce již začaly. Doufám, že silnici do Zbraslavi budeme moci používat již přes zimu,“ řekla starostka Vraného nad Vltavou Martina Filipová, která zároveň ocenila zájem středočeského hejtmana o stavbu i o zprovoznění uzavřené komunikace v co nejkratší době.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…