Nadace ČEZ: Do zámeckého areálu v Opočně se vrací původní odrůdy ovocných stromů

24.11.2022 10:06 | Komerční článek

Tradiční odrůdy ovocných stromů vysadili dobrovolníci zámeckém areálu v Opočně. Na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 27 tisíc korun.

Nadace ČEZ: Do zámeckého areálu v Opočně se vrací původní odrůdy ovocných stromů
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Z historických pramenů víme, že v opočenském zámeckém parku již od 15 století, kdy zdejší panství spravoval rod Trčků z Lípy, byly pěstovány ovocné stromy. 

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17938 lidí
Bohužel v době socialismu byly odstraněny pro svou malou estetickou hodnotu, což byla velká škoda. Proto se současná správa zámku společně s Okrašlovacím spolkem U Svaté Trojice, z. s., rozhodla navázat na starou tradici a do zámeckého areálu vrátit staré regionální odrůdy ovocných stromů – znovu vytvořit ovocnou štěpnici. A že jejich složení zní velmi pěkně. Budou zde vysazeny staré a krajové odrůdy jabloní a hrušní, a to takové, které jsou nejen zajímavé z hlediska genofondu, estetického i praktického hlediska pro včelaře a samozřejmě budou mít dobré ovoce.

Budou vysazeny odrůdy vázané na východní Čechy - jabloně ´Jaroměřská míšeň´, ´Vlkovo´, ´Božena Němcová´, ale i staré odrůdy obecně rozšířené - jabloně, ´Croncelské´, ´Grávštýnské´, ´Matčino´, ´Zvonkové´, hrušně ´Konference´, ´Hardyho máslovka´, ´Clappova´, ´Charneuská´, ´Hájenka´, ´Ananaska česká´, Červencová´ a také odrůdy kdysi typické pro jiné kraje - hrušeň ´Solanka´ , jabloň ´Chodské´ či ´Jadernička Moravská´ a další.

„Chceme pro nás i budoucí generace obnovit štěpnici, která bude plnohodnotnou součástí památkově chráněného zámeckého areálu, příjemným místem k odpočinku a současně bude sloužit i prakticky pro místní včelařský spolek, který sem umístí svá včelstva. A samozřejmě se těšíme, až si budou moci návštěvníci ochutnat nějakou ze zapomenutých chutí starých a krajových odrůd,“ říká Vítězslav Haupt, DiS. místopředseda Okrašlovacího spolku U Svaté Trojice.

Sad (štěpnice) vznikne v areálu národní kulturní památky zámeckého parku v Opočně v lokalitě Švamberk a naváže na stávající dendrologicky cenný park. Celé území je ze všech stran chráněno vzrostlými stromy, což bude pro ovocné výsadby jako ochrana před větrem i dalšími nepříznivými podmínkami.

Výsadba byla konzultována se zástupcem Národního památkového ústavu - z památkového hlediska, z hlediska odborného se výsadbě věnují odborníci přímo z Okrašlovacího spolku u Svaté Trojice, z. s.Na výsadbě pomáhali jak odborníci, tak i široká veřejnost. Následnou péče o výsadbu bude zajišťovat správa Státního zámku Opočno.

A trochu statistiky: V Královéhradeckém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 38 projektů částkou téměř 4 miliony korun. V loňském roce grant dostal 1 žadatel.

V Pardubickém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 23 projektů částkou přes 2 a půl milionů korun. V loňském roce grant dostaly 4 žádosti.

V Kraji Vysočina  to pak bylo od roku od roku 2011 dokonce 66 projektů s částkou více jak 5 a půl milionu korun. V loňském roce stromy sázeli na 12 místech.

Nadace ČEZ letos pomůže vysadit téměř 6 000 nových stromů, celkem jich díky ní krášlí českou krajinu už 113 000. Jen v letošním roce podpořila Nadace ČEZ v rámci svého grantu Stromy celkem 69 projektů napříč republikou, což je třetí nejvyšší počet od spuštění programu v roce 2011. Výsadba nových alejí, větrolamů či obecních sadů probíhá právě nyní, během října a listopadu. Českou republiku tak bude krášlit a ozdravovat už 113 066 stromů a jiných dřevin s pomyslnou oranžovou visačkou.

V rámci grantu Stromy mohou o příspěvek až 150 000 korun kromě obcí žádat i různé neziskové organizace, spolky či školy. Ačkoliv aleje a stromořadí stále mezi žádostmi převažují, objevují se i projekty na revitalizaci parků, zastínění dětských hřišť a odpočinkových míst, zakládají se arboreta či obnovují bývalé obecní sady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…