Nadace ČEZ: Festivalový podzim s Janáčkem začne hudbou i školou karikatury

03.09.2020 10:45

Festivalový podzim, který nahradí tradiční Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, nabídne od 4. do 6. září v rámci Víkendu s Nadací ČEZ kromě hudby také originální doprovodný program.

Nadace ČEZ: Festivalový podzim s Janáčkem začne hudbou i školou karikatury
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Hlavní část programu se odehraje v amfiteátru v oboře na Hukvaldech – po pátečním Slunovratu v podání Hradišťanu bude v neděli následovat Carmina Burana. „V hukvaldské oboře chystáme ve spolupráci s Nadací ČEZ program pro celou rodinu, například workshop firmy BeWooden nebo Školu karikatury Václava Šípoše,“ řekl ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Doprovodné programy organizátoři chystají před začátkem pátečního a nedělního programu v hukvaldské oboře. Mistr karikatury Václav Šípoš zájemcům představí své umění a nakreslí jim bleskový portrét nebo zasvětí do svých fíglů, jak výtvarně co nejlépe vystihnout charakteristické rysy člověka. Další účastníci Víkendu s Nadací ČEZ si mohou společně s odborníky z fryčovické firmy BeWooden vyrobit na workshopu vlastní dřevěnou brož.

Hudební program zahájí v pátek 4. 9. ve 20:00 Hradišťan s jedním ze svých nejlepších programů: O slunovratu. Hradišťan již dávno není jen klasickým souborem lidových písní a tanců. Jeho výjimečnost spočívá v moderních stylizacích, mistrovském spojení hudby a tanečního umění a v silných programových námětech. „Kráčíme od projektu k projektu a jednou z výrazných jednotících linií se stala myšlenka stavění mostů mezi hudebními žánry, mezi kulturami, mezi národy a mezi lidmi obecně. Proto jsme postupně spolupracovali s mnoha našimi předními umělci a soubory z oblasti folku, jazzu, vážné hudby, ale i jiných kultur. V rámci těchto nadžánrových úvah jsem společně s choreografkou Ladislavou Košíkovou vytvořil také hudebně taneční inscenaci O slunovratu se zhudebněnými básněmi Jana Skácela a lidovou poezií,“ říká umělecký vedoucí souboru Hradišťan Jiří Pavlica.

Další den se program přesune do Vítkovického zámku v Ostravě na Sobotní matiné s brunchem, kde se za zpěvu Hany Fialové v doprovodu Jakuba Žídka pozastaví ředitel festivalu Jaromír Javůrek nad svým životem nerozlučně spojeným s osobou Leoše Janáčka.

Víkend s Nadací ČEZ skončí opět v hukvaldském přírodním amfiteátru monumentální kantátou na motivy středověké světské hudby Carmina Burana.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…