Nadace ČEZ: Grantový program Stromy je otevřen

15.02.2024 8:57 | Tisková zpráva

Blíží se jaro a sním i výsadba nových stromořadí. Nadace ČEZ 1. února opět otevřela oblíbený grantový program Stromy. Žadatelé mohou využít až 150 tisíc korun na výsadbu stromů, alejí či obecních sadů. Žádosti o finanční příspěvek v grantu Stromy přijímá Nadace ČEZ od 1. do 29. února 2024.

Nadace ČEZ: Grantový program Stromy je otevřen
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Zájem o grant Stromy je stále veliký. Obce ale i neziskové organizace či zájmové spolky mohou získat až 150 000 korun na výsadbu zeleně. Přestože v přijatých žádostech stále převažují zejména projekty výsadby alejí a stromořadí, čím dál častěji se objevují i další nápady. Obce například obnovují bývalé nebo zakládají nové obecní sady, zastiňují venkovní sportovní areály či koupaliště, zakládají arboreta nebo ozeleňují náměstí okrasnými dřevinami.

A trochu statistiky:

V Královéhradeckém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 46 projektů částkou téměř 4,8 milionů korun. V loňském roce dostalo grant 8 žadatelů a částka přesáhla 800 tisíc korun.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45986 lidí

V Pardubickém kraji podpořila Nadace ČEZ v programu Stromy od roku 2011 celkem 26 projektů částkou přes 2,8 milionů. V loňském roce grant dostaly 3 žádosti a částka na výsadbu dosáhla 330 tisíc korun.

V Kraji Vysočina to pak bylo od roku od roku 2011 dokonce 85 projektů s částkou téměř 7,8 milionu korun. V loňském roce stromy sázeli na 19 místech a celková částka se vyšplhala na více než 1 milion 500 tisíc korun.

„Stromy nepatří jen do lesa, ale i do měst. Čím dál víc studií navíc dokazuje, že vedle zmírňování klimatických dopadů jsou pro lidi stromy důležité i z pohledu psychického zdraví: snižují stres a napětí, navozují pocity štěstí a uklidňují. Proto nás velmi těší, že můžeme k návratu stromů i do zástavby pomáhat,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková. Kdo chce stihnout jarní výsadbu, musí podat žádost během letošního února, další kolo grantu pak proběhne v létě.

Na východě Čech mají nové stromořadí například:

V Ohnišťanech byl výsadbou stromů a keřů obnoven sad v místech, kde původně rostl. Dobrovolníci společně vysadili na 87 stromů a 450 keřů převážně krajových odrůd. Na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 85 tisíc korun.

V Trutnově v aleji na Kryblici přibylo 30 nových stromů. Na výsadbu přispěla Nadace ČEZ částkou 149 582 korun. Stávající alej byla prodloužena o hrušně, švestky a višně.

V Helvíkovicích vysadili 300 metrů živého plotu, který oddělil frekventovanou silnici od komunikace pro pěší a kolaře. Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 114 500 korun.

V obci Telecí proběhla výsadba nových stromů a keřů v blízkosti Základní a mateřské školky. Vznikl tak nejen odpočinkový, ale i výukový prostor pro děti i dospělé. Příjemné prostředí pro odpočinek, relaxaci a pozorování přírody si místní pochvalují.

Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 100 790 korun v grantovém řízení Stromy. Nadace ČEZ je největší firemní nadací v České republice. Za posledních 20 let podpořila napříč regiony v průměru přes 750 projektů za více než 160 milionů korun ročně. Některá grantová řízení Nadace ČEZ jsou časově omezená a potřeba si tedy ohlídat termín podání žádosti. Granty Podpora regionů a Oranžové hřiště probíhají celoročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…