Nadace ČEZ: Jaro se blíží, a tak na únor vyhlašujeme jarní kolo grantu Stromy

27.01.2023 9:48 | Komerční článek

Ačkoliv počasí za okny poslední dobou spíše více připomínalo jaro než zimu, vysazovat novou zeleň zatím nelze. Zažádat v rámci jarní výsadby zeleně o grant Stromy u Nadace ČEZ ovšem ano, a to od 1. do 28. února 2023! Žadatelé mohou využít až 150 tisíc korun na výsadbu stromů, alejí či obecních sadů, případně obnovu stávajících parků a podobně.

Nadace ČEZ: Jaro se blíží, a tak na únor vyhlašujeme jarní kolo grantu Stromy
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Zájem o grant Stromy je stále veliký. Obce ale i neziskové organizace či zájmové spolky mohou získat až 150 000 korun na výsadbu zeleně. Přestože v přijatých žádostech stále převažují zejména projekty výsadby alejí a stromořadí, čím dál častěji se objevují i další nápady. Obce například obnovují bývalé nebo zakládají nové obecní sady, zastiňují venkovní sportovní areály či koupaliště, zakládají arboreta nebo ozeleňují náměstí okrasnými dřevinami.

„Stromy nepatří jen do lesa, ale i do měst. Čím dál víc studií navíc dokazuje, že vedle zmírňování klimatických dopadů jsou pro lidi stromy důležité i z pohledu psychického zdraví, neboť snižují stres a napětí, navozují pocity štěstí a uklidňují. Proto nás velmi těší, že můžeme k návratu stromů i do zástavby pomáhat,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ. Jak dále připomněla, díky grantu Stromy bylo napříč Českou republikou již vysazeno více něž 113 000 různých druhů stromů a jiné zeleně, tedy okrasných keřů. 

Nadace ČEZ je největší firemní nadací v České republice. Za 20 let své existence podpořila napříč regiony v průměru přes 750 projektů za více než 160 milionů korun ročně.  Nadační tým za celou dobu zpracoval 51 tisíc žádostí a správní rada nadace pak podpořila 13 764 projekty ve všech regionech České republiky. V rámci grantu Stromy  jich od roku 2011, kdy byl grantový program spuštěn vůbec poprvé, bylo podpořeno 670 za celkem 71 670 750 korun.

Konkrétně v Karlovarském (17) a Plzeňském (58) kraji bylo díky podpoře Nadace ČEZ již zrealizováno 75 projektů za celkem 8 119 291 korunu. Vloni se například na Plzeňsku jednalo o výsadbu alejí na Chudenicku, v Kralovicích o liniovou výsadbu v ulici Petra Havlíčka, dále o Tyršovu alej v Liblíně a výsadbu stromů na polní cestě u Všehrd. V Karlovarském kraji pak proběhla nová výsadba v Habartově v ulici Čs. armády .

Výsadba stromů, případně i okrasných keřů obvykle probíhá formou veřejné akce pro celé rodiny bez rozdílu věku. Mnohdy také za asistence dětí z mateřinek a základních škol, čímž se nich posiluje povědomí o smysluplnosti zeleně ve volné přírodě i v městské zástavbě. „Samozřejmě, že společná výsadba rovněž upevňuje sousedské a komunitní vztahy. Zasazení mladého stromku je proto i symbolem naděje a darem příštím generacím, jimž budou už vzrostlé stromy k užitku. Věřím proto, že i letos podpoříme desítky projektů v rámci jarní a následně i podzimní výsadby,“ uzavírá Michaela Ziková s připomínkou, že kdo chce stihnout jarní výsadbu, musí podat žádost během letošního února.

Více o jarním grantu Stromy ZDE. Další kolo grantu pak proběhne v létě, přičemž je přichystáno pro ty co zvažují až podzimní výsadbu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…