Nadace ČEZ: Města a obce mohou opět zažádat o finanční prostředky na podzimní výsadbu stromů

04.07.2018 20:58

Na konci července vyprší lhůta pro příjem žádostí v grantovém programu „Stromy“ Nadace ČEZ, která výsadbu zeleně v městské zástavbě i volné přírodě podporuje od roku 2011. Maximální výše příspěvku je 150 tisíc korun.

Nadace ČEZ: Města a obce mohou opět zažádat o finanční prostředky na podzimní výsadbu stromů
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Kolem cest, cyklostezek i ve městech vyrůstá od jara v Čechách i na Moravě 28 nových stromořadí či alejí.  S finanční podporou Nadace ČEZ je vysadily města a obce, kterým není lhostejné životní prostředí ani estetická stránka krajiny. A kořeny mohou v rámci podzimní výsadby zapustit stromy i v dalších koutech republiky. Až do konce července mohou totiž města a obce žádat o nadační příspěvek ve výši max. 150 tisíc korun prostřednictvím grantu Stromy. O schválení grantové žádosti rozhodne v průběhu srpna správní rada nadace, přičemž všechny stromy financované z nadačního příspěvku v roce 2018 musí být vysazeny do konce letošního roku. Více ZDE.

Nadace ČEZ podporuje vznik nových stromořadí i obnovu historických alejí, které buď zcela zanikly, nebo už byly přestárlé, od roku 2011. Počet schválených žádostí za necelých osm let činí 391a blíží se tak ke kulatým 400.

Jen letos na jaře bylo schváleno 28 projektů výsadby zeleně a stromů s finančním příspěvkem v hodnotě 2 766 611 Kč. Nejčastěji se sázely lípy a ovocné stromy kolem cest a cyklostezek. Nezřídka se do výsadby zapojily školy či rodiny s dětmi.

Například letos Nadace ČEZ přispěla východočeské obci Praskačka na jarní liniovou výsadbu javorů babyka podél místní komunikace více než 100 tisíci korun.

Grantový program Stromy si chválí také obyvatelé obce Orlické Záhoří na česko-polském pomezí. Díky finančnímu příspěvku Nadace ČEZ 150 tisíc korun, mohli dokončit druhou etapu revitalizace a výsadby ovocného stromořadí podél místní komunikace.

„Klimatické podmínky se v Evropě mění, o to více roste význam zeleně v našem okolí. Výsadba či obnova zeleně a alejí však nemá význam jen pro člověka, je třeba myslet i na ptactvo nebo včely a další hmyz. Mnohdy také liniová výsadba slouží jako obrana proti hluku a prachu. Rádi proto podpoříme výsadbu všude tam, kde dává smysl a prospěje přírodě i místním občanům“, dodává ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Význam stromů pro člověka a krajinu:
filtrují vzduch a zlepšují jeho kvalitu;
vyrovnávají teplotní extrémy;
vytvářejí kyslík;
tlumí hluk;
utvářejí krajinu;
jsou mnohde posledním zbytkem přírody ve městech;
jsou biotopem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…