Nadace ČEZ: Nasvícený přechod bude především sloužit maminkám s dětmi a školákům

20.10.2015 17:34

Nasvícený bezbariérový přechod u okružní křižovatky Na Budech mají nově ve středočeském Mukařově. Umožňuje bezpečně přejít Školní ulici a pokračovat tak dál směrem k Louňovicím. Samotný přechod nechala na své náklady vybudovat obec, jeho nasvícení pak pořídila díky finančnímu grantu od Nadace ČEZ ve výši 77 106 korun.

Nadace ČEZ: Nasvícený přechod bude především sloužit maminkám s dětmi a školákům
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Mukařovický přechod je atypický tím, že má místo dvou jen jedno oranžové rameno k nasvícení „zebry“. Také samotné osvětlovací těleso je menší a podstatně jiné, než bývá zvykem. „Ulice není tak široká, abychom potřebovali dát stožáry se světly z obou stran. Navíc se nám podařilo sehnat poměrně nový revoluční druh osvětlení, které dokáže pokrýt celou plochu přechodu,“ vysvětlil na místě Jaroslav Šalda, dotační asistent Obecního úřadu v Mukařově. Podle něj přitom oslovení odborníci vypočítali a zároveň i potvrdili, že osvětlení přechodu je dostačující a odpovídá všem platným normám.

Přechod ve Školní ulici se nachází hned za výjezdem z kruhového objezdu, a jak název napovídá, dá se ulicí dojít například k mateřské a základní škole. Už z tohoto důvodu je dobré, že je nasvícen, maminky s dětmi i samostatní školáci se zde nyní budou cítit bezpečněji, když se budou chtít dostat do mateřinky či školy z lokalit, ležících na druhé straně hlavního silničního průtahu obcí.

„Vlastně jsme jen tím všem splnili jejich přání, neboť místní obyvatelé sepsali kvůli vzniku nového přechodu i petici. Využili jsme jen místa, kde byli zvyklí přecházet, což mohou činit i nyní, ovšem bez rizika, že je ve večerních či nočních hodinách někdo na silnici přehlédne. To samé platí pro zimní a podzimní rána, kdy se později rozednívá nebo je přímlží, když budou chodit děti ze školky na procházky,“ podotkl ještě Jaroslav Šalda.

Nadace ČEZ osvětluje nebezpečné přechody po celé České republice od roku 2013, kdy Dopravní policie a BESIP vytipovaly 70 nejnebezpečnějších přechodů a veřejnost pak měla možnost svými hlasy rozhodnout, který z nich dostane prostřednictvím nadační podpory osvětlení. „Dlouhodobě se snažíme osvětlovat ta nejkritičtější místa na českých silnicích, kterých je bohužel stále dost. Neutuchající zájem o instalaci kvalitních bezpečnostních prvků na přechodech nás velmi těší a zároveň podporuje náš závazek a snahu v této činnosti pokračovat,“ uzavřela Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ s tím, že se kritická místa postupně osvětlují v duchu základního pravidla bezpečnosti na silnicích „vidět a být viděn“. Nejen ona si ovšem uvědomuje, že v tomto směru všechny čeká ve spolupráci s městy a obcemi po celé republice ještě mnoho práce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…