Nadace ČEZ: Nové stromy pro Dolní Kalnou

06.11.2021 8:40

Hned na několika místech se obyvatelé podkrkonošské obce Dolní Kalná budou radovat z nových stromů. Nadace ČEZ na výsadbu přispěla částkou 130 tisíc korun v rámci grantového řízení Stromy.

Nadace ČEZ: Nové stromy pro Dolní Kalnou
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Kvetoucí hlohy a javory jsou vysazeny podél nově opravené hřbitovní zdi a kromě estetické funkce plní i funkci praktickou, oddělí hřbitov od silnice. 

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí
Do arboreta starých stromů, které se nachází v okolí zdravotního střediska, byly doplněny 2 stromy - jilm a dub náhradou za jedince, které bylo nutné pokácet.

Jeřáb nebo olše byly vysazeny na novém autobusovém stanovišti, kdy oddělí dopravní infrastrukturu od rodinných domků. Stromy tak pomohou proti hluku a prachu. Ve Sportovním a odpočinkovém areálu s koupalištěm a kempem dobrovolníci vysadili 8 nových javorů. Nová zeleň pomůže oddělit a zacelit vznikající průrvy po těžbě zničeného lesního porostu, který s areálem sousedí. „Cílem projektu je návrat chybějící zeleně do intravilánu obce Dolní Kalná. Zvýšení ekologické stability, snížení prašnosti, ochlazení klimatu a přispění k zadržování vody v krajině. Jsme rádi, že nám finančně s výsadbou pomohla Nadace ČEZ,“ říká starostka obce Jaroslava Vanclová

Vysazeny budou kvalitní stromky o obvodu kmene 12 - 14 cm ve výšce 1 m. Nově vysázené stromy zkrášlí centrum obce a výrazně pomohou zpříjemnit klimatické podmínky, koruny listnatých stromů v letních vedrech poskytnou stín a sníží prašnost, pomohou odstínit hluk ze silnic. Kvetoucí javory a hlohy budou též pastvou pro včely. Významná je i funkce meliorační.

Výsadbu a následnou péči zajišťuje specializovaná firma.

Podzimní výsadby jsou v plném proudu. Díky grantu Nadace ČEZ se do naší krajiny vrátilo už téměř 107 750 stromů.

Deset let už funguje Grant Stromy Nadace ČEZ, jehož cílem je vracet do české krajiny původní odrůdy prostřednictvím alejí, stromořadí, obecních sadů či veřejných zahrad a parků. Doposud podpořil 599 projektů za bezmála 65 milionů korun. Celkem už díky němu zkrášluje a ozdravuje Českou republiku 107 747 stromů mimo lesní porosty, přes 3 800 dalších přibude letos. Podzimní výsadby v obcích a městech probíhají právě během října a listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

13:04 KHS Jihočeského kraje: 153 případů černého kašle, za letošek jich bylo v kraji potvrzeno 1 476

Za sedmnáct týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 476 případů černého kašle …