Nadace ČEZ: O grant Oranžový přechod lze žádat i letos

17.02.2022 18:44 | Tisková zpráva

Nejvíce srážek vozidel s chodci se podle statistik odehraje za šera či v noci, tedy při snížené viditelnosti. Dobře osvětlené přechody tak přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 procent. Už od roku 2013 proto Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím lépe zabezpečit frekventované přechody pro chodce právě prostřednictvím kvalitního osvětlení. Získat mohou až 120 tisíc korun. Žádosti o letošní grant na nový Oranžový přechod, a to v intravilánu i extravilánu měst či obcích přijímá nadace do 29. dubna.

Nadace ČEZ: O grant Oranžový přechod lze žádat i letos
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Podle dopravních statistik se 40 procent nehod s chodci odehraje na vyznačeném přechodu. Správné a dostatečné osvětlení je tudíž jedním z klíčových faktorů, jak nehodám zabránit. Nadace ČEZ proto i letos spouští grant Oranžový přechod, který pomáhá zvyšovat bezpečnost přechodů pro chodce jejich nasvícením. Během uplynulých devíti let se takto podařilo zabezpečit  už 199 přechodů po celé České republice. Nejčastěji chtěli žadatelé lépe osvětlit ty v blízkosti mateřských a základních škol. Zvláště v zimních měsících, kdy děti chodí domů z různých kroužků až za šera, je totiž důležité, aby byly pro řidiče hodně vidět,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.

Od roku 2013 věnovala Nadace ČEZ městům a obcím na nasvícení 199 problematických přechodů pro chodce celkem 28,3 milionů korun. Jen vloni se přitom jednalo o 27 projektů za celkem tři miliony korun, z toho šest jich připadlo na Středočeský kraj, konkrétně města Jílové u Prahy, Stochov a Mělník (Zde již mají díky čtyřem přiznaným grantům 10 Oranžových přechodů a další dva právě v rámci pátého grantu z roku 2021 letos přibydou v ulicích Legionářů a Nemocniční.) a obce Velké Popovice, Strančice a Hradištko.

Další Oranžové přechody se již nacházejí ve městech Benešov, Březnice, Dobříš (2x), Příbram, Kladno a Jesenice a obcích Chlumín (2x), Studeněves (2x), Chýně (zde se ovšem o realizaci přechodu zasloužili uživatelé mobilní aplikace Nadace ČEZ EPP-Pomáhej pohybem), Husinec, Líbeznice, Tlustice, Bořanovice, Mukařov a Kamenice. Celkem tak bylo ve středních Čechách podpořeno 29 projektů, ovšem Oranžových přechodů je co do celkového počtu více.

„Dobře osvětlené přechody přirozeně snižují riziko nehody. Podle expertů je to až o 65 procent. Jsme proto rádi, že zájem obcí o grant Oranžový přechod ani po devíti letech neutichá a je stále velmi vysoký. Takže jen připomínám, že příjemcem nadačního příspěvku mohou být pouze obce, města, nebo městské části hlavního města Prahy, které splňují kritéria daná grantovými podmínkami zveřejněnými na webových stránkách nadace. Maximální výše nadačního příspěvku je 120 000 korun a posledním dnem příjmu letošních žádostí je 29. duben,“ uzavřela Michaela Ziková.   

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…