Nadace ČEZ: Obyvatelé Všemyslic si pod stromeček nadělili novou venkovní tělocvičnu

22.12.2021 9:48 | Tisková zpráva

Vysněný dárek si pod letošní vánoční stromeček nadělili obyvatelé Všemyslic na Českobudějovicku. Přímo u školy v centru Neznašova, největší a nejlidnatější místní části obce, kde sídlí i pošta i úřad, vyrostlo s významnou podporou Nadace ČEZ nové Oranžové workoutové hřiště. Unikátní je mimo jiné tím, že je přizpůsobeno pro všechny věkové skupiny.

Nadace ČEZ: Obyvatelé Všemyslic si pod stromeček nadělili novou venkovní tělocvičnu
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„V posledních letech obec významně investovala do modernizace mateřské i základní školy. Stále nám ale chybí tělocvična. Její výstavba je pro nás zatím příliš finančně náročná a proto jsme se rozhodli přistoupit k určitému náhradnímu řešení. A to k vybudování univerzálního workoutového hřiště, které bude sloužit nejen školákům při hodinách tělesné výchovy a v jejich volném čase, ale i celé široké veřejnosti,“ uvedla místostarostka Všemyslic Kateřina Levínská.

Výstavba Nového Oranžového workoutového hřiště vyšla na celkem 838 tisíc korun. 249 tisíc korun získaly Všemyslice díky sousedství s Jadernou elektrárnou Temelín formou příspěvku od Nadace ČEZ, zbytek obec uhradila z vlastních zdrojů. Na přelomu listopadu a prosince tak toto hřiště rozšířilo už existující veřejný sportovní „areál“ v blízkosti základní a mateřské školy, jehož součástí je mimo jiné plocha pro basketbal, volejbal a nohejbal, velké hřiště pro menší děti a „pískoviště“, které slouží škole i jako atletické doskočiště.

Hřiště je svým způsobem unikátní především svou koncepcí vzešlou úpravami stávajících modelů navržených pro vozíčkáře. „Na konečném návrhu vzhledu hřiště jsme společně se zástupcem dodavatele, starostou Karlem Tůmou a ředitelem školy Jaroslavem Tůmou, pracovali poměrně dlouho, protože cílem bylo vytvořit vhodné workoutové hřiště pro žáky prvního stupně školy konstruované tak, aby ho případně mohly využívat i další věkové kategorie dětí i dospělých. Domnívám se, že to nám po různých úpravách projektu také podařilo,“ poznamenala Levínská.

Sestava zahrnuje kombinaci několika cvičebních prvků, mezi nimiž nechybějí různé hrazdy, opičí dráha, balanční tyče a podobně. Její výškové úpravy, vycházející z konceptu pro tělesně postižené, umožňují využití hřiště nejen základní škole, ale i mateřské škole a dospělým sportovcům.

„Za workoutové hřiště jsme velmi rádi. Při tělesné výchově jsme odkázáni z větší části roku na venkovní pobyt, proto budeme hřiště hojně využívat. Různorodost workoutových prvků zajistí pestrost výuky a umožní další rozvoj fyzické zdatnosti dětí. Navíc je přínosem pro všechny obyvatele obce,“ konstatoval ředitel Základní školy a Mateřská školy Neznašov Jaroslav Tůma.

Zajištění podmínek pro vzdělávání a výchovu dětí věnuje stále se rozrůstající obec Všemyslice, nyní s 1 107 obyvateli, velkou pozornost. Tradičním a významným podporovatelem jejích investic v oblasti školství, a nejen v ní, je už zmíněná Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ. S její, krajskou státní pomocí obec kompletně přestavěla celou mateřskou školu. Základní škola prošla rozsáhlými úpravami tříd. Rozšířena byla o přístavbu a půdní vestavbu. Zvětšila se kuchyně s jídelnou a vyrostly také nové šatny. Tyto akce umožnily plně pokrýt potřeby místních obyvatel bez nutnosti vozit žáky mateřinky a prvního stupně základní školy mimo obec.

„V rámci rekonstrukce základní školy byla vybudována venkovní terasa, Loni pak na jejím dvoře zahradní učebna se záhony a skleníkem, kde děti mimo jiné pečují o zeleninu i ovocné stromky. V mateřské škole vyrostlo už dříve z grantu Nadace ČEZ dětské hřiště s moderními hracími prvky odpovídajícími nejpřísnějším kritériím bezpečnosti,“ doplnila Levínská. Vyrostla zde i nová pergola, sloužící dětem nejen jako vyučovací prostor, ale nalézají zde i příjemný stín při pobytu a hraní na hřišti.

Stávající kapacita mateřské školy v Neznašově je 39 dětí a kapacita základní školy, kterou navštěvují žáci prvního stupně, 65 dětí, přičemž v novém školním roce zůstalo neobsazených pět míst. A to pouze díky nevyhovujícímu uspořádání učeben. Proto už obec plánuje další úpravy, a to konkrétně vybudování páté kmenové učebny, díky nimž se kapacita základní školy zvýší na celkem 80 žáků. Škola tak roste spolu s obcí.

Obec Všemyslice, složená z pěti místních částí, Bohunic, Neznašova, Slavětic, Všemyslic a Všeteče, se nachází v okrese České Budějovice, zhruba čtyři kilometry západně od Týna nad Vltavou. V současné době zde žije podle registru obyvatel přibližně 1 107 lidí. Sídlo Obecního úřadu Všemyslic je v Neznašově, v největší a nejlidnatější místní části obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…