Nadace ČEZ: Oranžová kola na Colours of Ostrava zapřáhla letos ruce

21.07.2019 17:31

Charitativní akce Nadace ČEZ dala letos odpočinout unaveným nohám návštěvníků kultovního festivalu a za účelem podpory dvou dobročinných projektů zapojila energii jejich horních končetin. Kola dvou handbiků se v průběhu čtyř dní roztáčela ostošest a po převedení na finanční částku nadací generovala přes 300 tisíc korun pro neziskové organizace LA VIDA LOCA a Kola pro Afriku.

Nadace ČEZ: Oranžová kola na Colours of Ostrava zapřáhla letos ruce
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Energy zóna Skupiny ČEZ, jednoho z hlavních partnerů největšího tuzemského multižánrového festivalu Colours of Ostrava, letos opět zaujala místo poblíž hlavní brány a od středečního poledne až do sobotní noci v ní bylo pořádně živo. Téměř každý, kdo si sem přišel odpočinout, dobít baterky mobilních telefonů nebo sem zavítal z čiré zvědavosti, nemohl uniknout výzvě moderátorů usednout ke dvěma handbikům a minutou jízdy podpořit jeden ze dvou dobročinných projektů. A i když dá „šlapání“ rukama netrénovaným jedincům docela zabrat, byli zde tací, kteří si jízdu i zopakovali, aby podpořili projekty oba. Stejně jako v loňském roce se v Ostravě v rámci programu Oranžová kola letos „jezdilo“ pro neziskové organizace LA VIDA LOCA a Kola pro Afriku, a dohromady se podařilo vytočit 303 874 korun.

Symbolické šeky s částkami 151 537 korun pro LA VIDA LOCA a 152 337 korun pro Kola pro Afriku předala zástupkyním obou organizací na pódiu Drive stage by MINI ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková za přítomnosti ředitelky festivalu Zlaty Holušové.

„Letošní výtěžek bychom rádi využili na nákup dětských lahviček, památníčků, fotoalb nebo materiálů na pletené hračky a oblečky. Rádi bychom také pořídili tiskárnu pro tisk fotografií,“ řekla Iva Říhová, spoluzakladatelka a projektová ředitelka nadačního fondu La Vida Loca. Loňský dar použila LA VIDA LOCA mimo jiné na vybavení 50 kufříků pro děti bez rodiny, které putovaly do porodnic v Ostravě a dalších městech Moravskoslezského kraje. Jejich barevné kufříky si ostatně návštěvníci Energy zóny mohli také zakoupit a tím podpořit aktivity organizace.

Ředitelka organizace Kola pro Afriku Radka Filipíková po převzetí šeku uvedla, že výtěžek z akce použijí k nákupu kvalitních náhradních dílů pro kola, která už africkým dětem slouží. „Musíme lehce upravit i ta nová, například zapouzdřit středy, aby se do nich nedostal písek,“ dodala. Také loňský výtěžek z Oranžových kol putoval do Gambie na servis a nářadí pro darovaná kola.

Kdo zná a už používá aplikaci EPP – Pomáhej pohybem, mohl v průběhu festivalu potřebné kilometry pro dobrou věc i nachodit či protančit, a to nejen ve vítkovickém areálu. Nadace ČEZ zařadila do aplikace projekt Ostravské organizace vozíčkářů nazvaný ALDIO. Zkratka v sobě skrývá jednu z hlavních činností spolku – zajišťování Alternativní Dopravy Imobilních Osob. Body generované uživateli aplikace pomohou organizaci uhradit nákupy pohonných hmot. Více na www.pomahejpohybem.cz.

Podpořené organizace

Nadační fond LA VIDA LOCA vznikl v roce 2015. Jeho celorepublikový charitativní projekt Život v kufříku vznikl pro záchranu životních příběhů novorozenců vyrůstajících mimo své biologické rodiny. Kufřík, který fond dětem věnuje na cestu životem, skrývá to nejcennější: první přání do života, první fotografii, první ručně vyráběnou hračku a obleček, informace o dni, kdy se dítě narodilo aj. Kufřík je pro dítě důkazem, že má na světě své místo a bylo vždy milováno.

Kola pro Afriku jsou mezinárodní neziskovkou. Od roku 2012 vyzývá lidi k solidaritě a spolupráci s cílem podpořit dostupnost vzdělání pro gambijské děti, za 7 let dodala do Gambie už 7 334 kol. Pomáhá ale i v ČR – při opravě kol nabízí nové uplatnění a dovednosti lidem špatně uplatnitelným na pracovním trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…