Nadace ČEZ: Psychoterapie pomáhá klientům Domova sv. Josefa a zkvalitňuje péči

04.02.2021 14:21

Psychologickou pomoc potřebují klienti největšího střediska Oblastní charity Červený Kostelec, Domova svatého Josefa v Žirči, který je jediným lůžkovým zařízením pro pacienty s roztroušenou sklerózou v České republice.

Nadace ČEZ: Psychoterapie pomáhá klientům Domova sv. Josefa a zkvalitňuje péči
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Nadace ČEZ a její aplikace Pomáhej pohybem pomohla rozšířit psychoterapeutickou pomoc v Domově. Díky aktivnímu pohybu uživatelů mobilní aplikace EPP Pomáhej pohybem Nadace ČEZ přispěla celkovou částkou 80 tisíc korun.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Projekt je primárně určen pro pacienty Domova sv. Josefa - jediného lůžkového zařízení v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Psychoterapeutka se v Domově sv. Josefa denně věnuje 3-5 klientům. Ročně se tu setká se 400-500 pacienty, kteří jsou tu na krátkodobých dvouměsíčních nebo na dlouhodobých pobytech. Všichni klienti projdou testem kognitivních schopností a mají možnost využít individuálních i skupinových terapií. Na zdravotních pobytech (krátkodobých) a odlehčovací službě jsou v preferenci individuální cca hodinová setkání, na dlouhodobých pobytech, kde se pacienti dobře znají, se častěji konají skupinové terapie. V České republice je aktuálně více než 20 000 nemocných roztroušenou sklerózou.

„Jsme jediným lůžkovým zařízením v České republice pro nemocné roztroušenou sklerózou. Provozujeme oddělení zdravotní, odlehčovací a dlouhodobého pobytu, které poskytuje nemocným s roztroušenou sklerózou komplexní lůžkovou péči zaměřenou na specializovanou rehabilitaci. Roztroušená skleróza je jedno z nejčastějších a nejvážnějších neurologických onemocnění, které způsobuje postupné ochabování svalstva. Jsme proto vděčni za každou pomoc a děkujeme Nadaci ČEZ za finanční podporu,“ říká vedoucí Domova svatého Josefa v Žirči Dominik Melichar. 

Roztroušená skleróza je často doprovázena depresivními stavy, neboť nemoc přichází náhle, projevuje se mj. ztrátou hybnosti a řeči a změní dosud aktivní život člověka v závislost na ostatních. Nejčastěji probíraná témata na sezeních psychoterapeutky s pacienty v Domově sv. Josefa jsou aktuální zdravotní stav, progrese nemoci, vyrovnávání s nemocí, plánování budoucnosti vzhledem k rozvíjející se nemoci, pobyt v zařízení (pracovníci, spolubydlící, 

subjektivní vnímání pobytu), vztahy (rodina, partnerství, sociální interakce apod.) a zvýšení kvality života. V rámci psychoterapeutické péče je snahou pacienta motivovat k pozitivnímu přístupu k životu, podpořit ho v rehabilitaci a zvládnutí zátěžové situace. Největší snahou je zlepšení psychického stavu pacientů, zvýšení jejich sebevědomí motivace k větší aktivitě a především udržování sociálních vztahů, což je pro pacienty velmi důležité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…