Nadace ČEZ: V královském městě mají již druhý Oranžový přechod

26.07.2018 8:49

V rámci severních Čech devatenáctý Oranžový přechod Nadace ČEZ a druhý ve městě mají oficiálně od středy 25. července v Kadani.

Nadace ČEZ: V královském městě mají již druhý Oranžový přechod
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Nachází se stejně jako ten první, podpořený nadací již v roce 2016, v nejvíce frekventované páteřní ulici Chomutovská. Nadační příspěvek na jeho realizaci činil 85 067 korun.

„Přechod pro chodce mezi sídlištní zástavbou a dvěma základními školami, byl nejen neosvětlený, ale také neodpovídal současným platným předpisům. Proto jsme nechali stavebně upravit komunikaci tak, aby vznikly z obou stran nástupní ostrůvky a byla tak dodržena správná délka přechodu. Respektive z necelých deseti se jeho délka zkrátila na sedm metrů. Další významnou úpravou bylo i nasvícení přechodu. V tomto případě jsme požádali o grant ve výši 85 067 korun u Nadace ČEZ, která nasvícení přechodů podporuje napříč celou republikou,“ uvedl Jiří Kulhánek, starosta Kadaně s tím, že podobný Oranžový přechod se nachází o několik set metrů dál směrem do centra.   

V rámci celé republiky již Nadace ČEZ podpořila realizaci 132 Oranžových přechodů za rovných 20,5 milionu korun. V Ústeckém a Libereckém kraji, tedy na severu Čech, jich je zatím devatenáct za bezmála tři miliony korun (přesně 2 922 782 Kč). Společně s odborníky z řad krajských zástupců BESIP přitom nadace podporuje nasvícení nebezpečných přechodů již od roku 2013.

„Nebezpečných přechodů na českých silnicích je bohužel stále hodně. Proto zájem o jejich osvětlování mezi městy a obcemi neustává. Obzvlášť důležitá je maximální prevence v místech, kde se pohybují děti. Vedení města Kadaně se to povedlo zrealizovat hned dvakrát na nejvíce vytížené komunikaci ve městě. Nyní nasvícený přechod se totiž nachází u Základní školy a mateřské školy při nemocnici, která sousedí s 3. základní školou. Před dvěma lety jsme pak podpořili 120 tisíci korunami realizaci Oranžového přechodu mezi mateřským centrem Radka a centrem pro nejmenší Raduška,“ dodala Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Jak ještě poznamenal starosta Kulhánek, s úpravou a nasvícením dalších přechodů pro chodce počítají v královském městě i do budoucna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…