Nadace ČEZ: V lokalitě zvané Vinohrady zakořeňují nové okrasné hrušně

21.04.2021 21:20

O dalších čtyřicet vzrostlých stromů je bohatší královské město Kadaň. Výsadbu okrasných hrušní zajistila odborná zahradnická firma a podstatnou část financí, rovných 150 000 korun, dodala Nadace ČEZ prostřednictvím grantu Stromy. Zbylých 60 000 šlo z rozpočtu města. Hrušně zakořeňují v liniové výsadbě podél nové cesty v lokalitě zvané Vinohrady, kde se v dávné minulosti opravdu vinná réva pěstovala.

Nadace ČEZ: V lokalitě zvané Vinohrady zakořeňují nové okrasné hrušně
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

„Jak další upravenou cestou, tak i novou výsadbou jsme vlastně navázali na náš počin z roku 2019, kdy jsme vysázeli třicet nových stromů v areálu bývalých kasáren. Rovným dílem, tedy po deseti kusech, tam nyní rostou okrasné jabloně, třešně a hrušně. Právě ty jsou nyní dosazovány podél chodníku pro pěší k nové rodinné zástavbě na Vinohradech. Několik hrušní bude také oddělovat příjezdovou komunikaci do areálu. Do budoucna bychom zde ještě chtěli na zelené ploše vybudovat dětské hřiště, třeba bude Oranžové,“ říká starosta Jiří Kulhánek, přičemž zřejmě i naznačuje, o jaký grant se bude asi město u Nadace ČEZ ucházet někdy příště.

Zájem o grant Stromy Nadace ČEZ je stále veliký. Od roku 2011, kdy byl spuštěn, tak již přibylo do extravilánu i intravilánu měst a obcí více než 100 000 stromů za bezmála 60 milionů korun. „Například jen vloni bylo v Ústeckém kraji zrealizováno 16 projektů za více než jeden milion korun,“ připomíná Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ s tím, že v současné době probíhá po celé republice výsadba nové zeleně v rámci jarního kola grantu. „Žádosti o grant pro podzimní sázení budeme v nadaci přijímat od 1. června do 30. července. Žadatelem o maximálně 150 000 korun mohou být nejen města a obce, ale i právnické osoby. Tedy různé obecní zájmové spolky a organizace, ale třeba i dobrovolní hasiči a školy. Jen podotýkám, že grantové řízení podporuje výhradně výsadbu původních dřevin.“

Košaté koruny ovocných stromů vysazených před dvěma roky v komerčním areálu bývalých kadaňských kasáren budou jednou bránit prašnosti do sousední obytné zóny a vytvoří i přirozenou protihlukovou bariéru. Letos na ně navazující vysazené okrasné hrušně pak budou poskytovat stín chodcům, tudíž hlavně přes léto poslouží k ochlazení klimatu. Stanou se i přirozeným větrolamem a útočištěm drobného ptactva.

„Grant Stromy považuji dlouhodobě za velice dobrou a prospěšnou věc. Proto jsme o něj letos nežádali poprvé. Když se ohlédnu zpět, tak prakticky co rok, to nová zeleň v našem královském městě. Takže už jen dodám – a také určitě ne naposledy,“ uzavírá s úsměvem starosta Kadaně. 

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…