Nadace ČEZ: V okolí Albrechtic přibudou elektronické plašiče

28.07.2022 10:20 | Komerční článek

V úsecích, kde dlouhodobě dochází nejčastěji ke srážkám zvěře s auty, myslivci zvýší počet speciálních elektronických zařízení. Ta mají zabudovaný solární panel, fungují na principu světelných čidel a aktivují se světlomety aut. Plašič spustí vysokofrekvenční zvuk, který je pro zvěř nepříjemný a odradí ji od vstupu do silnice. Finančně jim pomůže Nadace ČEZ, stejně jako dalším jedenácti projektům, o které požádali sami zaměstnanci elektrárny Temelín.

Nadace ČEZ: V okolí Albrechtic přibudou elektronické plašiče
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Více než 3 miliony korun rozdělila Nadace ČEZ na základě návrhu samotných zaměstnanců. Všichni aktivně působí v neziskových organizacích, které se zabývají například ochranou životního prostředí, kulturou nebo sportem.

„Máme nově vzniklý oddíl mladých hasičů a potřebujeme pro ně nakoupit hlavně helmy, dresy a hadice, peníze využijeme právě na tento účel,“ popisuje Radek Dvořák ze Sboru dobrovolných hasičů Dříteň.

Maximálně mohli zaměstnanci získat pro „svou“ organizaci 30 000 Kč. O rozdělení peněz rozhodovali hlasováním všichni jejich kolegové. V jižních Čechách uspělo v takzvaných zaměstnaneckých grantech 12 žádostí, mezi nimi i právě elektronické rušiče.

„První grant na tento účel se nám povedlo získat už před dvěma roky. Instalovali jsme 18 těchto plašičů na půlkilometrovém úseku, kde ročně docházelo k deseti až dvaceti srážkám se zvěří. Od té doby jsme v tomto úseku zaznamenali pouze jednu jedinou sraženou srnu, proto chceme pokračovat,“ vysvětluje František Musil z Mysliveckého spolku Vltava Albrechtice nad Vltavou.

Mezi další úspěšné žadatele patří třeba jihočeští včelaři, zástupci domácího hospice nebo keramické dílny. S čerpáním peněz mohou počítat už v následujících týdnech.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 9,2 terawatthodin elektřiny. Společně s elektrárnou Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…