Nadace ČEZ během dvou týdnů podpořila na jihu Čech skoro 50 projektů za téměř dva milióny korun

12.04.2020 7:34

Šití roušek, výroba ochranných štítů pro záchranné složky, rozvozy léků a jídla seniorům nebo nákup ochranných pomůcek – zmírnit dopady epidemie koronaviru pomáhají především dílčí kroky neziskových organizací, měst a obcí. Na jihu Čech jim Nadace ČEZ vyplatila 1,9 milionů korun v rámci bleskové Krizové pomoci. Grant byl vyčerpán během 14 dnů. Po celé zemi Nadace ČEZ podpořila 651 projektů v hodnotě 30,7 milionů.

Nadace ČEZ během dvou týdnů podpořila na jihu Čech skoro 50 projektů za téměř dva milióny korun
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Ve speciálním grantu Krizová pomoc žádaly organizace převážně o finance na nedostatkové ochranné pomůcky. Za příspěvky pak nakupovaly šicí stroje či materiál na výrobu roušek a ochranných obleků, materiál do 3D tiskáren pro tisk ochranných štítů pro pracovníky v první linii. S přispěním nadace se podařilo také zajistit rozvozy jídel či léků osamělým seniorům.

„Naším cílem bylo nechat obce a organizace, aby se samy rozhodly, co je momentálně pálí a jak chtějí pomáhat. Nejlépe totiž vědí, jak zapojit místní obyvatele,“ říká předseda správní rady Nadace ČEZ a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

„Chtěli jsme pomoci hlavně rychle, protože čas hraje v době epidemie klíčovou roli. Grantové řízení jsme proto maximálně zjednodušili a o projektech se rozhodovalo každý den včetně víkendů on-line,“ dodává ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Na jihu Čech bleskovou pomoc již využila například Diecézní charita České Budějovice, Domov pro seniory Horní Stropnice nebo Oblastní spolek Českého červeného kříže. Potraviny od obchodních řetězců a výrobců nebo také z programu "Mléko/Ovoce do škol" získává další z příjemců padesátitisícového příspěvku od Nadace ČEZ Potravinová banka Jihočeského kraje. „Potravinové balíčky poskytujeme neziskovým organizacím i městům a obcím. Ty je poté zdarma předávají seniorům, lidem v karanténě nebo těm, kteří kvůli koronaviru přišli o práci či jim klesly příjmy. Jen za týden jsme mohli podpořit více než 7000 obyvatel Jihočeského kraje, kterým bylo celkem rozdáno 21 tun potravin,“ uvedla zástupkyně organizace Kristýna Škabradová.

Nadace ČEZ původně na grant krizová pomoc vyčlenila 15 miliónů korun. Obrovský zájem ze strany měst a obcí i neziskových organizací ale předčil očekávání. Díky mimořádnému příspěvku ČEZ Distribuce tak mohla objem peněz zdvojnásobit a uspokojit stovky zájemců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…