Nadace ČEZ pomohla k olympijské medaili handicapovaných sportovců

21.11.2012 15:20

Nadace ČEZ věnovala na podporu sportovců z léčebny Luže Košumberk 120 tis. korun. Tato částka umožnila například boccistům získat stříbrnou medaili z paralympiády v Londýně. Společnou besedu sportovci využili především k poděkování Nadaci ČEZ.

Nadace ČEZ pomohla k olympijské medaili handicapovaných sportovců
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Tělovýchovná jednota  Léčebna Košumberk  z Luže je sportovní oddíl sdružující přes sedm set zdravotně handicapovaných sportovců od dětského věku až po dospělé z celé České republiky. TJ sídlí v Hamzově odborné léčebně v Luži, a kromě pravidelných tréninků s pacienty léčebny se stará i o talentované handicapované sportovce z celé republiky.  Ti se za  podpory trenérů a doprovodu účastní turnajů nejen po republice, ale i ve světě.  Největší úspěchy dosahují sportovci v atletice, cyklistice, boccie, lukostřelbě, šachu a závěsném kuželníku.

„ I díky podpoře sponzorů čeští boccisté Radek Procházka a Leoš Lacina získali paralympijské stříbro! Dvojice dokázala ve své třídě BC4 postoupit do finále, kde však podruhé v turnaji podlehla mistrům světa z Brazílie, Pintovi s Dos Santosem,“ nadšeně líčí úspěchy svých svěřenců manažerka TJ Martina Vránová.

„Částka, kterou věnovala Nadace ČEZ, umožnila právě účast našich sportovců na londýnských paralympijských hrách. Chtěli bychom poděkovat nejen Nadaci ČEZ a dalším sponzorům a partnerům naší TJ, ale také všem nadšencům, bez nichž by se sport handicapovaných neobešel,“ dodala Martina Vránová.

Boccia je obdoba francouzské hry petanque. Hraje se v tělocvičně. Hrají ji jednotlivci i družstva, vždy dva proti sobě. Ke hře je potřeba 6 červených, 6 modrých a jeden bílý míček, tzv. „jack“. Cílem hry je umístit míčky své barvy co nejblíže bílému míčku. Pokud je po odehrání zápasu stav nerozhodný, hraje se rozhodující směna - tie-break. Zdravotní kategorie: BC1 – hráči, kteří jsou schopni aktivního odhodu. Mají k dispozici asistenta, který jim pomáhá při nastavení vozíku do požadovaného směru a podává míčky. BC2 – obdobně postižení hráči jako u kat.  BC1 s lepší kontrolou trupu, dokáží se ohnout pro míček a sami zvládají ovládání vozíku. Hrají bez asistenta. BC3 – nejvíce postižení hráči. Nedokážou míček uchopit a odhodit. Užívají ke hře rouru, rampu nebo jinou omůcku po které pouštějí míčky do hřiště.  Během hry mají k dispozici spoluhráče, který jim rampu nebo rouru nastaví do požadované polohy (směr výška, natočení, ...).Spoluhráč se během setu nesmí podívat do hřiště, je plně odkázán na pokyny hráče. BC4 – nespasticky postižení hráči. Převážně kvadruplegici (těžce tělesně postižení vozíčkáři, většinou po úrazu).

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje prostřednictvím grantových řízení různé veřejně prospěšné aktivity zaměřené na děti a mládež, sociální oblast, kulturu, sport, vzdělávání, infrastrukturu a ekologii. Díky objemu rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Programy Nadace ČEZ: Oranžové hřiště, Oranžová učebna, Oranžové schody, Oranžové kolo a Podpora regionů. Více informací na www.nadacecez.cz. O dalších projektech podporovaných Skupinou ČEZ se dozvíte na http://www.facebook.com/CEZlidem

Šárka Beránková, mluvčí Skupiny ČEZ pro východní Čechy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…