Nadace ČEZ pomohla vysadit přes 113 000 stromů, o víkendu sázeli v Albrechticích nad Vltavou

17.10.2022 12:17 | Komerční článek

Jen v letošním roce podpořila Nadace ČEZ v rámci svého grantu Stromy celkem 69 projektů napříč republikou, což je třetí nejvyšší počet od spuštění programu v roce 2011.

Nadace ČEZ pomohla vysadit přes 113 000 stromů, o víkendu sázeli v Albrechticích nad Vltavou
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Na jihu Čech je to pět obcí, přičemž tři z nich už stromy vysázely na jaře, v Albrechticích nad Vltavou se do výsadby pustili místní obyvatelé o uplynulém víkendu. Celkově Českou republiku bude krášlit a ozdravovat už 113 066 stromů a jiných dřevin s pomyslnou oranžovou visačkou. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

Tučapy a Albrechtice nad Vltavou. Dvě jihočeské obce, které si na podzim naplánovali zasadit desítky stromů s podporou Nadace ČEZ. Lopaty, rýče a motyky byly vidět v rukou obyvatel Albrechtic o uplynulém víkendu. Novou alej vysadili v místní části Chřešťovice. Celkem sedm desítek stromů, mezi kterými jsou duby, buky a ovocné stromy jabloní nově lemují cestu ke kostelu. Na jejich nákup získala obec od energetické nadace příspěvek 105 tisíc korun. O výsadbu se postarali členové spolku Památky Chřešťovice za pomoci třech desítek místních obyvatel. Přišly i celé rodiny. Podobná akce zde proběhla už před čtyřmi roky, kdy místní obyvatelé zasadili 33 stromů kolem silnici u areálu bývalého JZD v Albrechticích.

Největší česká firemní nadace se prostřednictvím svého grantu Stromy snaží navracet stromy do volné krajiny i do měst a obcí, tedy mimo současné lesní plochy. Celkem už podpořila výsadbu desítek tisíc stromů, jen letos prostřednictvím 69 projektů přibude více než 5 800 sazenic ve formě alejí, větrolamů, ale i arboret, obecních sadů či veřejných zahrad. Od roku 2011 tak města, obce a neziskové organizace díky Nadaci ČEZ vysadily dřeviny za více než 71,6 milionu korun. 

„Těší nás, že i po 11 letech je o grant Stromy pořád velký zájem, stoupá rovněž kvalita připravených projektů. V letošním druhém kole grantového řízení jsme tak podpořili dvojnásobek žádostí oproti prvnímu kolu“, říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

Podzimní výsadba v obcích a městech probíhá právě v těchto dnech. Sázení stromků má často formu společenské akce, kde se potkávají sousedé a rodiny. V řadě obcí pak do sázení aktivně zapojují i děti. 

„Zasadit strom vlastníma rukama, pečovat o něj, pozorovat, jak se proměňuje během ročních období a jak roste, to vše pomáhá u dětí pěstovat lásku k přírodě. Na sázecích akcích je krásné pozorovat, jak něžně se k mladým stromkům chovají i mrňouskové v mateřské školce. Je to dobrý základ pro to, aby později sami chránili naši krásnou krajinu,“ doplňuje Ziková.  

V rámci grantu Stromy mohou o příspěvek až 150 000 korun kromě obcí žádat i různé neziskové organizace, spolky či školy. Ačkoliv aleje a stromořadí stále mezi žádostmi převažují, objevují se i projekty na revitalizaci parků, zastínění dětských hřišť a odpočinkových míst, zakládají se arboreta či obnovují bývalé obecní sady. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …