Nadace SYNOT poskytne každé obci, která se letošních slavností zúčastní, příspěvek pět tisíc

06.09.2021 18:55

Nadace SYNOT napřímo podpoří obce zapojené do slavností vína. Uherské Hradiště historicky poprvé o nadační příspěvek nepožádalo.

Nadace SYNOT poskytne každé obci, která se letošních slavností zúčastní, příspěvek pět tisíc
Foto: Nadace Synot
Popisek: Nadace Synot, logo.

Uherské Hradiště historicky poprvé rozhodlo o tom, že nepožádá Nadaci SYNOT o pomoc při finančním zabezpečení Slováckých slavností vína a otevřených památek.

Anketa

Jakou školní známkou ohodnotit vládu Andreje Babiše?

66%
8%
3%
3%
16%
hlasovalo: 8678 lidí

Jednalo se o jednostranné rozhodnutí města, které s vedením Nadace SYNOT nebylo konzultováno. Nadace však napřímo podpoří obce, které se do této akce zapojí. Každé obci, která se letošních slavností zúčastní, poskytne příspěvek ve výši 5 tisíc Kč na náklady, se slavnostmi souvisejícími. Současně jako každý rok uhradí program, spojený s tradičním Putováním Vinohradskou ulicí. 

Vzhledem k tomu, že se objevují spekulace o tom, že to byla právě Nadace SYNOT, kdo se rozhodl v donátorství nepokračovat, zakladatel Nadace SYNOT a současně iniciátor slavností, Ivo Valenta oslovil zastupitele města otevřeným dopisem, kde situaci přibližuje.

Vážení členové zastupitelstva města,

ze zápisu z jednání přípravného výboru jsem se dozvěděl, že Město Uherské Hradiště historicky poprvé nepožádá Nadaci SYNOT o finanční dotaci na zabezpečení letošního ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek. V této souvislosti jsem zaznamenal řadu dotazů, proto pokládám za důležité uvést několik záležitostí na pravou míru.

Jak jistě víte, patřil jsem k lidem, kteří téměř před 20 lety iniciovali založení tradice Slováckých slavností vína a otevřených památek, které jsou pro mne dodnes srdeční záležitostí. Od začátku jsem také jasně deklaroval, že jsem připraven hledat formy podpory této významné národopisné slavnosti, a k této podpoře jsem se vždy hrdě hlásil.

O to větší bylo mé překvapení, když jsem se dozvěděl, že Město Uherské Hradiště letos s nadační podporou nepočítá a nadaci, jejímž jsem zřizovatelem, o příspěvek nepožádá. Rád bych zdůraznil, že se jedná o jednostranné rozhodnutí radnice a nikdo ze zástupců města se mnou tuto záležitost dosud nekonzultoval. O důvodech tohoto postupu si mohu myslet své, nicméně rozhodnutí pana starosty beru na vědomí. Bohužel však musím konstatovat, že celá situace ve mně utvrzuje dojem, že se vztahy mezi radnicí a místními podnikateli obecně zhoršují.

Současně se tak ohrazuji vůči mylné interpretaci, že to byla právě Nadace SYNOT, která odstoupila od podpory slavností vína. Nechci být příliš formální, ale pokud nadace neobdrží žádost, nemá možnost o ní jakkoliv rozhodnout. A jistě mi dáte za pravdu, že není rolí žádné nadace, aby svou podporu komukoliv vnucovala.

Jsem rád, že město Uherské Hradiště je i díky daňovým příjmům od úspěšných místních firem v takové ekonomické kondici, že nepotřebuje pomoc s financováním této akce. Vždyť v konečném důsledku bylo našim dlouhodobým cílem, aby slavnosti vína byly nejen důstojnou oslavou tradic našeho regionu, ale také motorem ekonomického rozvoje města a přínosem pro jeho obyvatele a místní živnostníky.

Osobně však chci věřit tomu, že přijde doba, kdy se vrátíme k dobré tradici a vedení města Uherské Hradiště bude opět upřednostňovat vzájemnou spolupráci.

A protože nechci, aby vzniklá situace jakkoliv dolehla na ty, kteří se s nadšením účastní Slováckých slavností vína a otevřených památek, chci Vás informovat o tom, že Nadace SYNOT poskytne každé obci, která se letošních slavností zúčastní, příspěvek ve výši 5 tisíc Kč. Kromě toho Nadace SYNOT, tak jako každoročně, uhradí program, spojený s tradičním Putováním Vinohradskou ulicí.

S pozdravem
Ivo Valenta, zakladatel Nadace SYNOT

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…