Nadace na ochranu zvířat: Světový den zvířat

23.10.2013 15:38

Nadace na ochranu zvířat uspořádala již pátý ročník oslavy Světového dne zvířat. Oslava proběhla v Centrálním parku Pankrác na Praze 4 v sobotu dne 5. října 2013, od 12:00 do 18:00 hodin.

Nadace na ochranu zvířat: Světový den zvířat
Foto: Jaroslav Bukovský
Popisek: Ochránci zvířat - ilustrační foto

Oproti minulému roku, kdy oslavu Světového dne zvířat navštívilo přibližně 1 500 lidí, se nám v tom letošním podařilo získat cca 2 000 návštěvníků. Jedná se jistě o pozitivní vývoj, a proto doufáme, že v následujících letech opět naši návštěvnost vylepšíme.

Akce se konala pod záštitou RNDr. Tomáše Hudečka, Ph.D., primátora hlavního města Prahy a Pavla Caldra, starosty městské části Praha 4.

Oslavu Světového dne zvířat oficiálně zahájili RNDr. Tomáš Hudeček, Ph.D., primátor hl. m. Prahy, pan Pavel Caldr, starosta městské části Praha 4, paní Marta Kubišová, zpěvačka a čestná členka správní rady Nadace, paní Marcela Lund, prezidentka Nadace na ochranu zvířat a Mgr. Eva Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat.

Návštěvníci oslavy Světového dne zvířat se mohli těšit nejen z krásného počasí, které doprovázelo celou akci, ale i z bohatého programu, který připravil tým Nadace. Našim cílem bylo oslavit soužití člověka a zvířete a představit různé možnosti vzájemné spolupráce. Chtěli jsme návštěvníkům ukázat, že kromě lásky a neomezené věrnosti, kterou nám zvířata dávají, mají i tu sílu vykonávat řadu důležitých a užitečných činností např. ukázky záchranářských dovedností psů v podání Záchranné brigády kynologů Praha, nebo ukázky práce asistenčních a vodících psů, které bylo možné shlédnout od organizací Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené o. s. a Pestrá společnost, o.p.s.

Nadšenci a milovníci psů si přišli na své při předvedení volnočasových a sportovních disciplín jako Dog fitness a agility XXL v podání Haf bez Obav, s.r.o. či při ukázce obedience Zuzany Coufalové z Klubu Obedience CZ, o. s. Přítomné diváky ohromily svou šikovností a originalitou border kolie pod vedením zkušeného týmu Yvony Adrové z DiscDog klubu České republiky, o. s. při ukázkách Dogfrisbee. Mezi další psí podívanou patřila ukázka psího tance v podání Anny Krejčové ze školy Canisminor. Pro návštěvníky oslavy byla také připravena organizací VET-SERVIS ukázka psího odchytu. V rámci oslavy se představil i Český svaz majitelů prasátek chovaných v domácnosti, který ukázal „malé“ prasátko naživo a zároveň návštěvníkům sdělil úskalí ve výchově prasátek.

Útulky a sdružení zabývající se ochranou zvířat zde měly možnost prezentovat svou činnost a případně nabízet charitativní prodej. Jednalo se o tato sdružení: Láska ke zvířatům o. s., Azyl pes Krásný Les, O. S. Srdcem pro kočky, O. S. Devět životů, Pesos, o. s. a O. S. Beky. Představil se zde také zajíamvý časopis Haf a Mňau, který vede zkušená novinářka Kateřina Kašparová, která také vede Kočičí azyl.

Návštěvníky akce příjemně potěšila Záchranná stanice v Pátku u Poděbrad názornou ukázkou živé sovy pálené, kterou si mohli pohladit či podržet na ruce. Neméně zajímavé bylo povídání o netopýrech, o které se postarala paní Dagmar Zieglerová ze ZO ČSOP Nyctalus. Velmi nadšeného přijetí se dočkal také Klub chovatelů a příznivců fretek, který si s návštěvníky povídal o fretkách na téma – Jak vy (chovat) fretku?.

Novinkou na akci byla možnost nechat si zdarma zkrášlit svého psa (ostříhat srst, upravit drápky) od salonu Anjuli. Zajímavou prezentaci zdravého krmiva pro koně předvedla Martina Burianová – Cavallino.

Stejně jako v minulém roce jsme zařadili do našeho programu zábavné soutěže pro děti. Soutěže byly různorodé – vzdělávací, kreativní, ale i sportovní a každá soutěžní disciplína souvisela se zvířaty nebo s jejich životy. Celkem se do soutěžení zapojilo 150 dětí. Děti byly ze soutěží a poté i z cen velmi nadšené, ostatně stejně jako jejich rodiče. Děti mohly také využívat služeb Andrey Smolové – HEX ART, která dětem malovala třpytivé tetování.

Součástí akce byla i charitativní sbírka chovatelských potřeb. Návštěvníci přinášeli krmivo, pelíšky, škrabadla, hračky a další potřeby pro psy a kočky, které se pak rozdaly mezi 6 útulků. Kromě stánků účinkujících, se na oslavě Světového dne zvířat prezentovala malá domácí firma, které vyrábí pamlsky – Doxíky.

Kromě této firmy na akci prezentovala své produkty společnosti

Mars Czech, s. r. o., výrobce krmiv Pedigree a Whiskas, který patří mezi naše dlouhodobé a nepostradatelné partnery v pořádání
různých akcí.
Nadace na ochranu zvířat děkuje všem účastníkům a účinkujícím oslavy Světového dne zvířat:
Azyl pes Krásný Les, O. S.,
Canisminor - Anna Krejčová (dog dancing/tanec se psem),
Cavallino – Martina Burianová,
časopis HAF & MŇAU – Kateřina Kašparová,
Český svaz majitelů prasátek chovaných v Domácnosti, o. s.,
DiscDog klub České republiky (Dog Frisbee),
Doxíky – psí sušenky,
Haf bez obav, s. r. o. (Dog Fitness, agility XXL),
Helppes – Centrum výcviku psů pro postižené o. s.,
HEX ART – třpytivé tetování,
Klub chovatelů a příznivců fretek,
Klub Obedience CZ, o. s. – Zuzana Coufalová (obedience),
Láska ke zvířatům o. s.,
O. S. Beky,
O. S. Devět životů,
Pesos, o. s.,
Pestrá společnost, o.p.s.,
Salon Anjuli,
Srdcem pro kočky,
Vet-servis (ukázky odchytu zvířat),
Záchranná brigáda kynologů Praha,
Záchranná stanice pro zraněné živočichy v Pátku,
ZO ČSOP Nyctalus.

Zvláštní poděkování patří následujícím partnerům, kteří věnovali dárky do dětských soutěží:

Albi Česká republika a.s., AnimaliaCZ, Betexa ZS s.r.o., Časopisu Naše příroda, Českému atletickému svazu, Ditipo, a.s., EFKO -
karton, s.r.o., Fragment, s.r.o.
Dále bychom rádi poděkovali zápůjčce.cz za zapůjčení panelů a panu Václavu Houfkovi za poskytnutí stanů na oslavu.
Velké poděkování patří také měsíčníku pro milovníky psů a koček Haf a Mňau za mediální podporu.
Nadace na ochranu zvířat děkuje také všem dobrovolníkům, kteří nabídli svou pomoc na akci:
MVDr. Marta Skrejvalová - veterinární dozor
Martina Burianová, Filip Barták, Petr Bárta, Markéta Jandová, Dagmar Písaříková a Iveta Strnadová - fotografové
Petr Nebeský a jeho kolega - kameramani
Lucie Klouparová, Irena Kocourková, Barbora Malkovská, Michaela Oheimová a Jarmila Vacková - dětské soutěže
Barbora Bártová, Hana Nicholasová, Eva Pikalová, Lenka Schlosserová a Zuzana Trubelová - dětské atletické soutěže
Pavlína Bečvářová, Lucie Beranová, Jakub Hoblík, Eliška Chaloupková, Markéta Kallmünzerová, Kristýna Kopečková, Karin
Mošničková, Markéta Sejkorová, Eliška Smělíková, Ondřej Šafář a Linda Vlachová – organizace oslavy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …