Náměstek ministra průmyslu a obchodu jednal v Argentině o možnostech uplatnění českých firem na tamním trhu

28.03.2017 9:40

Prezentace českého obranného a bezpečnostního průmyslu byla hlavním bodem návštěvy Argentiny, kterou ve dnech 22. – 23. dubna absolvoval náměstek ministra průmyslu a obchodu Vladimír Bärtl spolu se zástupci špičkových českých firem z obranného sektoru. Kromě podpory projektů z oblasti obranných technologií se náměstek Vladimír Bärtl zaměřil také na bilaterální jednání se svými partnery na tamních ministerstvech výroby a zahraničních věcí.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu jednal v Argentině o možnostech uplatnění českých firem na tamním trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Česká podnikatelská delegace se v Argentině prezentovala na konferenci k obrannému sektoru. Na setkání se představily kapacity českého obranného průmyslu z oblasti letectví, zbraňových systémů nebo i moderní radarové či softwarové technologie. Pro podporu spolupráce v tomto odvětví se k podpisu připravuje Memorandum o porozumění mezi ministerstvy obrany obou zemí.

"Kontakty českých firem v sektoru obrany jsou časté. Hlavním cílem této mise je zdůraznit argentinským partnerům, že chceme spolupracovat jak v produkci, tak ve výzkumu, vývoji a inovacích. V tomto kontextu je pro nás Argentina zajímavá a perspektivní," uvedl Vladimír Bärtl. Jedná se na příklad o výcvik, servisní služby nebo různé formy společných podniků či projektů.

V rámci dalšího programu se česká delegace kromě jednání s argentinským velením vzdušných sil setkala s náměstkem ministra produkce Miguelem Braunem nebo náměstkem ministryně zahraničních věcí pro mezinárodní ekonomické vztahy Horaciem Reyserem Traversem. Hlavními tématy jednání byly současné bilaterální vztahy, existující projekty českých firem, mezivládní dohoda o ekonomické spolupráci a s ní související nadcházející akce, aktuální obchodní politika obou zemí a vyjednávání dohody mezi EU a MERCOSUR.

Zvláštní pozornost byla věnována také energetice. V tomto sektoru totiž z historického hlediska pojí Českou republiku a Argentinu intenzivní spolupráce. V 70. – 80. letech minulého století byly do více než osmi elektrických elektráren na území Argentiny dodány české turbíny. Argentinský energetický sektor však potřebuje restrukturalizovat, a proto náměstek Bärtl nabídl obnovit česko-argentinskou spolupráci v tomto sektoru.

"České firmy aktuálně v Argentině nabízí spolupráci v tradiční klasické energetice i v obnovitelných zdrojích energie. S argentinskými kolegy jsme diskutovali plány vlády v tomto sektoru na základě existujících projektů našich firem i možnosti jejich zapojení do připravovaných licitací a tendrů," dodal Bärtl.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…